Συρία : Η Επόμενη Μέρα

16:04 6/2/2012 - Πηγή: Antinews

Ο διεθνής απόηχος του βέτο  Ρωσίας-Κίνας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Ο.Η.Ε και οι πιθανές επιπτώσεις μιας συνεχιζόμενης εμφύλιας διαμάχης για την Ελλάδα

Τελετή ταφής θυμάτων από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού, στη γειτονιά Khalidiya της Χομς το Σάββατο

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, λίγο πριν τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνεδρίασης του Σ.Α. του Ο.Η.Ε για την Συρία, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε διάφορες συνοικίες της πόλης-σύμβολο

της συριακής επανάστασης, Χομς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, πάνω από 260 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ‘στην τρομακτικότερη σφαγή από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία.’ (Logan και Worsnip, 2012).

Αν και η Δαμασκός εξακολουθεί να αρνείται το σφυροκόπημα της Χομς, επεισόδια σημειώθηκαν από Σύριους διαδηλωτές σε διάφορες πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό, όπως στην Αίγυπτο, Αμερική, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα και Κουβέιτ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα τους (El-Shimy, 2012).

Το σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. για τη Συρία και οι λόγοι απόρριψής του από Ρωσία-Κίνα

Στην συνάντηση των 15 εκπροσώπων του Σ.Α. του Ο.Η.Ε το Σάββατο, 13 αποδέχθηκαν το προτεινόμενο σχέδιο από το Μαρόκο, που συνυπογραφόταν από Βρετανία και Γαλλία, για την κατάσταση στη Συρία. Το προτεινόμενο ψήφισμα παρείχε ‘πλήρη υποστήριξη’ στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που εγκρίθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2012 και είχε τους εξής όρους: την παράδοση της συριακής ηγεσίας από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στον σύρο αντιπρόεδρο, την έναρξη εθνικού διαλόγου με την αντιπολίτευση με σκοπό την επίσπευση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, την άμεση απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από τα αστικά κέντρα, και την ‘ελεύθερη πρόσβαση’ των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα (Associated Press, 2012).

Εν τούτοις, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην έγκριση του ψηφίσματος του Σ.Α. για τη Συρία. Η Μόσχα δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να δεχθεί τελεσίγραφες αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η παράδοση της συριακής ηγεσίας από τον Πρόεδρο Άσαντ. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών υποστήριξε πως το σχέδιο του ψηφίσματος ήταν μεροληπτικό, εφόσον έπαιρνε ξεκάθαρη θέση σε ένα εσωτερικό ζήτημα της Συρίας (Williams, 2012). Αντιστοίχως, η Κίνα, έκανε έκκληση για μια ειρηνική διευθέτηση της μακροχρόνιας συριακής διαμάχης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις του Σ.Α. Όπως υποστήριξε ο κινέζος εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε., ‘με την απόρριψη του ψηφίσματος, η Ρωσία και η Κίνα δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στη Συρία ώστε να βρει μια πολιτική λύση, η οποία θα αποτρέψει ένα νέο αιματοκύλισμα’ (Syan, 2012). Τέλος, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στη Δαμασκό, με στόχο την επίσπευση της υιοθέτησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο ρωσικό-

Keywords
Τυχαία Θέματα