Συμφωνία για το PSI των τραπεζών

13:52 6/2/2012 - Πηγή: Antinews

Συμφωνία για το PSI των τραπεζών, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Παρά το γεγονός ότι αν δε δούμε κάτι γραπτό, τίποτε δεν ισχύει, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επελέγη ένα μικτό σχήμα, μια μίξη των σεναρίων που γράψαμε πριν μερικές ημέρες.

Φέρεται να συμφωνήθηκε το κούρεμα να γίνει με 70% κοινές μετοχές, 10% προνομιούχες

μετοχές, 10% κοινές χωρίς δικαίωμα ψήφου και 10% ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Το μικτό αυτό σχήμα θα δίνει το δικαίωμα στους τραπεζίτες να διατηρήσουν τη θέση τους στη διοίκηση αλλά θα επιτρέπει στο κράτος να έχουν αυστηρότατο έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις και τις κινήσεις που θα γίνονται στο εξής. Θα υπάρχει επίτροπος του κράτους στις τράπεζες με δικαίωμα βέτο για ό,τι γίνεται χωρίς όμως να περάσει το μάνατζμεντ στα χέρια της πολιτείας.

Το πώς θα αξιολογηθεί αυτό το σχήμα δεν είναι της παρούσης. Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι στους ιδιώτες και δεν τους παίρνει τη διοίκηση παρά τα λεφτά που βάζει. Δηλαδή κάνει το χατίρι των τραπεζιτών ο κ. Παπαδήμος, έτσι για να μην ξεχάσει τη θέση του στο παρελθόν. Ο έλεγχος του κράτους στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να είναι απλά μια επίφασης κυριαρχίας, αλλά αυτό μένει να το δούμε στις λεπτομέρειες.

Από την άλλη, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το σχήμα και στην πράξη. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι θα φανεί λίαν συντόμως.

Πάντως, αν σήμερα στο Χρηματιστήριο γίνει πάρτι στον τραπεζικό κλάδο τότε είναι φανερό ότι οι τραπεζίτες έχουν κερδίσει το στοίχημα και διατηρούν τη θεσούλα τους.

Μυστική συνάντηση Παπαδήμου – Άκερμαν

Μυστική συνάντηση σε άγνωστο μέρος μεταξύ του Λ. Παπαδήμου και του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, αποκαλύπτει την Κυριακή το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γερμανικού ARD.  Στη συνάντηση σε μυστικό σημείο, αμέσως μετά της σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τα. Νταλάρα.

Προφανώς η συζήτηση θα αφορούσε το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, γιατί η συνάντηση αυτή κρατήθηκε μυστική; Ο κ. Παπαδήμος κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις κι εμείς τον έχουμε τον αδικήσει ότι δεν κάνει τίποτε;

Και έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση αυτή;

Διότι πώς να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο των τραπεζών όπως ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντάται με το γεράκι της Μέρκελ που αποχωρεί από την Deutsche Bank, για άλλες πολιτείες;

Η Fitch επιμένει για την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο της Fitch Ratings για την Ελλάδα, αν και οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα