Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ, συνιδρυτής των WikiLeaks

Στη σύλληψη του συνιδρυτή και "ισχυρού άνδρα" των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ προχώρησε η βρετανική αστυνομία, εντός του κτηρίου της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την άρση της διπλωματικής ασυλίας που του παρείχε η χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία από το 2012 και ζούσε από τότε εκεί, προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Στη σκανδιναβική χώρα, ο Ασάνζ κατηγορείτο για σεξουαλική επίθεση, οι κατηγορίες ωστόσο έχουν στο μεταξύ αποσυρθεί.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ κρατείται και θα παρουσιαστεί ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης, σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ, "το συντομότερο δυνατό".

Την απόφαση για την άρση της διπλωματικής ασυλίας του Ασάνζ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ (Ισημερινού) Λένιν Μορένο, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Lenín Moreno✔@Lenin

In a sovereign decision Ecuador withdrew the asylum status to Julian Assange after his repeated violations to international conventions and daily-life protocols. #EcuadorSoberano

3,017

12:27 PM - Apr 11, 2019

Σε αυτό, ο Μορένο κάνει λόγο για επανειλημμένες παραβιάσεις, εκ μέρους του Ασάνζ, των διεθνών συμβάσεων και του πρωτοκόλλου διαγωγής εντός της πρεσβείας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας. "Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας", δήλωσε ο Βαλένσια.

Ο Ασάνζ και η WikiLeaks επενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ανάμεσά τους και δύο ρώσοι χάκερς, ζουν στον Ισημερινό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ασάνζ κατηγορείται για φυγοδικία, καθώς εδώ και 7 χρόνια αρνείτο να παρουσιαστεί ενώπιον των βρετανικών αρχών.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Τα WikiLeaks ανέφεραν μέσω Twitter ότι η κίνηση του Εκουαδόρ αποτελεί "παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Ο υπουργός Εσωτερικών του ΗΒ, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε: "Επιβεβαιώνω ότι ο Julian Assange βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και θα αντιμετωπίσει τη βρετανική Δικαιοσύνη".

"Θέλω να ευχαριστήσω το Εκουαδόρ για τη συνεργασία του και την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου".

Sajid Javid✔@sajidjavid

Nearly 7yrs after entering the Ecuadorean Embassy, I can confirm Julian Assange is now in police custody and rightly facing justice in the UK. I would like to thank Ecuador for its cooperation & @metpoliceuk for its professionalism. No one is above the law

4,091

12:35 PM - Apr 11, 2019

Ο Ασάνζ, 47 ετών, δήλωνε ότι παρέμενε στην πρεσβεία φοβούμενος έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κίνδυνο βαρύτατης καταδίκης για τις δραστηριότητες των WikiLeaks.

RT UK✔@RTUKnews

WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London.

2.841

12:49 μ.μ. - 11 Απρ 2019

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

Ρωσία: Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ασάνζ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.

"Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά", δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Άσάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι "Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας".

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση" του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter . Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.

Σουηδία: Θα ζητηθεί άνοιγμα της υπόθεσης βιασμού

Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010 δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο.

"Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για βιασμό", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο AFP.

Οταν ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία, η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα "αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου...όσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη", είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.

Η μηνύτρια, που ήταν ηλικίας 30 ετών κατά την τέλεση των πράξεων, υπέβαλε μήνυση στις 20 Αυγούστου 2010 κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της WikiLeaks στην Στοκχόλμη λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν την νύκτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Η μήνυση δεύτερης Σουηδής κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή στην Στοκχόλμη έληξε λόγω παραγραφής το 2015.

Σνόουντεν: Μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ "μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου".

"Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά - είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου", έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση" του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter . Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.

Πηγή:capital.gr, ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα