Συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανακοινώνει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη το σχηματισμό μιας 34μελούς ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. «Οι χώρες που αναφέρονται εδώ έχουν αποφασίσει το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων που βασίζεται στο Ριάντ και το οποίο θα συντονίζει και θα υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε η δήλωση.

Πολλές

αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τις μουσουλμανικές χώρες Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και τις Αραβικές χώρες του Κόλπου, καθώς και αφρικανικές χώρες, αναφέρθηκαν. Η ανακοίνωση αναφέρει «το καθήκον να προστατεύσουν το ισλαμικό έθνος από τα δεινά όλων των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, ανεξάρτητα από την αίρεση και το όνομα που σπέρνουν τον θάνατο και τη διαφθορά στη Γη και έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους αθώους».

Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν, ο βασικός ανταγωνιστής της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας για την επιρροή στον αραβικό κόσμο, δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη που συμμετέχουν, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων εκτείνονται από τη Συρία ως την Υεμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι τα Αραβικά κράτη του Κόλπου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή.

Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο 30χρονος διάδοχος του θρόνου και υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι η εκστρατεία θα συντονίσει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν, αλλά πρόσφερε ελάχιστες συγκεκριμένες ενδείξεις για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι στρατιωτικές προσπάθειες.

«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής συντονισμός με τις μεγάλες δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς... όσον αφορά τις επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτές τις επιχειρήσεις χωρίς τη νόμιμη συνεργασία σε αυτή τη θέση την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σαλμάν Μπιν.

Ερωτηθείς εάν η νέα συμμαχία θα επικεντρωθεί μόνο στο Isil, ο Μπιν Σαλμάν είπε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο αυτή την ομάδα, αλλά «κάθε τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίζεται μπροστά μας». Η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες γείτονές της στον Κόλπο έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο εννέα μηνών με τους αντάρτες που υποστηρίζει το Ιράν στη γειτονική Υεμένη, κάνοντας εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εκεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Isil δύναμη πυρός - ιδιαιτέρως μετά από τις φετινές επιθέσεις στη Δύση. Ενώ έχει οριστεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από την Τρίτη, παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ανακοίνωση του Ριάντ μπορεί να σηματοδοτεί την επιθυμία να επικεντρώσει την προσοχή του ξανά προς τις συγκρούσεις βόρεια των συνόρων του.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα