H Μέρκελ κέρδισε την υποστήριξη του κόμματός της για τους μετανάστες

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε την ευρεία υποστήριξη για τη μεταναστευτική πολιτική της κατά την ετήσια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματός της τη Δευτέρα, κάτι που αποδεικνύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει σημαντική πολιτική στήριξη στο εσωτερικό ώστε να συνεχίσει να πιέζει για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των προσφύγων. Η Μέρκελ άνοιξε το συνέδριο της

Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με την υπόσχεση να "μειώσει αισθητά" τον αριθμό των μεταναστών που εισρέουν στη Γερμανία. Η διατύπωση αντιπροσώπευε μια παραχώρηση προς τους επικριτές της που πιέζουν για μια πιο σκληρή γραμμή. Αλλά σε μια ομιλία διάρκειας μιας ώρας, η Μέρκελ επέμεινε ότι θα συνεχίσει να αναζητά συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την κρίση και απέρριψε και πάλι τις εκκλήσεις να λάβει η Γερμανία μια πιο επιθετική μονομερή δράση.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία της Μέρκελ, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων υποστήριξε την πολιτική της σε μια ψηφοφορία με ανάταση χεριών. Με τους κεντροαριστερούς Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της μεταναστευτικής πολιτικής ανοικτών θυρών της Μέρκελ, η έγκριση από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες έδειξε ακόμη ότι είχε την υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος.

Περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία φέτος, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η τεράστια εισροή προκάλεσε πιέσεις να επιβάλει η Γερμανία μονομερώς ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που καλείται να λάβει. Αλλά η Μέρκελ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ένα τέτοιο όριο θα προκαλέσει χάος σε όλη τη διαδρομή που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Βόρεια Ευρώπη, απειλώντας το σύστημα της ζώνης Σένγκεν. Ενώ ορισμένοι επικριτές στο κόμμα προτρέπουν για σκληρότερα μέτρα, η Μέρκελ και οι βασικοί σύμμαχοί της υπενθύμισαν επανειλημμένα στα μέλη του κόμματος τη Δευτέρα ότι η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης. "Αν υπάρχει μια χώρα που επωφελείται από την Σένγκεν, αυτή είναι η Γερμανία", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. "Δεν πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα απειλήσουμε τη Σένγκεν, αλλά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι παραμένει η Σένγκεν".

Αντί να προτείνει μονομερή μέτρα, η Μέρκελ είπε ότι θα παραμείνει στην προηγούμενη στρατηγική της που είναι επικεντρωμένη στην αναζήτηση κοινών συμφωνιών της ΕΕ με την καλύτερη περιπολία των εξωτερικών συνόρων, την υποστήριξη της Τουρκίας -μιας βασικής χώρας διέλευσης- στην παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης, και την πιο ομοιόμορφη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Μέρκελ προέτρεψε να κάνουν υπομονή, με πολλές χώρες της ΕΕ να εξακολουθούν να απορρίπτουν την προσέγγισή της. Θα πιέσει και πάλι για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Η καγκελάριος δήλωσε ότι η διαχείριση της κρίσης της μετανάστευσης χωρίς να καταφύγουν σε δραστικά μέτρα ήταν μέρος της υιοθέτησης της παγκοσμιοποίησης. Συνέκρινε τη θέση της με τις ασυμβίβαστες θέσεις των Γερμανών ηγετών της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας, οι οποίοι προσπάθησαν να επανενώσουν τη χώρα με την κομμουνιστική Ανατολική, χωρίς να εγκαταλείψουν τις δημοκρατικές ελευθερίες.

"Ανήκει στην ταυτότητα της χώρας μας να δείχνουμε μεγαλείο" δήλωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στην υποδοχή των χιλιάδων μεταναστών στη Γερμανία. "Αν κάνουμε κάτι λάθος τώρα, τότε θα χάσουμε το μέλλον". Οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του κόμματος αντάμειψαν τη Μέρκελ με χειροκρότημα εννέα λεπτών, φανερώνοντας πως το κόμμα ήθελε να δείξει την υποστήριξή του στην ηγέτιδά του, παρά την ευρεία γκρίνια μεταξύ των συντηρητικών, ότι η πολιτική της ενθαρρύνει τη μετανάστευση.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Χριστιανοδημοκρατών πέρασαν τις ημέρες που προηγήθηκαν του συνεδρίου διαφωνώντας για την ακριβή διατύπωση της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος, ελπίζοντας να αποτρέψουν μια εξέγερση κατά τη συνεδρίαση. Μια εισήγηση που διαμορφώθηκε το Σαββατοκύριακο ανέφερε: "Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε αισθητά την εισροή των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων μέσω αποτελεσματικών μέτρων. Η συνέχιση της τρέχουσας εισροής μακροπρόθεσμα θα συντρίψει το κράτος και την κοινωνία, ακόμα και σε μια χώρα όπως η Γερμανία".

Οι σύνεδροι ενέκριναν την πρόταση σχεδόν ομόφωνα σε ψηφοφορία με ανάταση των χεριών. Ένας αξιωματούχος του κόμματος είπε πως ελάχιστοι ψήφισαν «όχι» ή αποχή, όπως φάνηκε στην αίθουσα του συνεδρίου. Αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Ο Αρνολντ Βάατζ, μέλος του κοινοβουλίου της Ανατολικής Γερμανίας, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση, επειδή ήταν πολύ αδύναμη. "Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε πίσω ανθρώπους από τα σύνορά μας, που είναι εμφανές ότι δεν διώκονται πολιτικά" είπε. Μια εισήγηση για να γίνει αυτό -να στέλνουν πίσω μετανάστες στα γερμανικά σύνορα, που έχουν ταξιδέψει παράνομα, μέσω της "ασφαλούς τρίτης χώρας" - απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα