Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ: Που ήσουνα νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής» ενώ την ίδια ώρα έψεξε την προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση επειδή όπως είπε «δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση για προγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί»!

Ουσιαστικά για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας με τα ίδια του τα λόγια αναιρεί τα όσα έλεγε προηγούμενα για «μνημονιακή

καταστροφή» και επικρίνει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά επειδή δεν ολοκλήρωσαν το δεύτερο μνημόνιο το οποίο αρνείται ο ίδιος να το κάνει τώρα θεωρώντας το παρελθόν!

Πάντως από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στη γραμμή «πρώτα τα μέτρα και μετά το ρευστό» και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στην αξιολόγηση του Eurogroup όπου ουσιαστικά το πάνω χέρι το έχει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Επίσης η Άγκελα Μέρκελ έθεσε ευθέως το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την παρουσία της task force στην Ελλάδα και την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υγείας, ενώ σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυνε και ως προς τις ελληνορωσικές σχέσεις, επισημαίνοντας τη γεωπολιτική αστάθεια της παρούσας και συγκυρίας και λέγοντας ότι «τα δύο κράτη (σ.σ. Ελλάδα και Γερμανία) ανήκουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Σε ότι αφορά τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο η Άγκελα Μέρκελ επί της ουσίας έδειξε να θεωρεί λήξαν το θέμα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τους τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο θόρυβο που είχαν σηκώσει τα κυβερνητικά του στελέχη στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός «μάζεψε» τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα κατάσχεσης του ινστιτούτου Γκαίτε, ότι δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες δηλώσεις, ενώ γι’ αυτές καθ’ αυτές τις οφειλές της Γερμανίας είπε πως είναι ένα ηθικό και μόνο ζήτημα άσχετο με τη διαπραγμάτευση για την τρέχουσα οικονομική κρίση! Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Spiegel ενώ κρέμασε στα μανταλάκια και την κομματική του εφημερίδα την Αυγή για το σκίτσο της που παραλλήλιζε το Σόιμπλε με τους ναζί. «Έβαλα τις φωνές στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» είπε χαρακτηριστικά πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίδας Καγκελαρίου καθώς όπως σημείωσε είναι «ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει εποικοδομητικά την ανταλλαγή απόψεων».

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα