Συναγερμός από κρούσματα(;) ηπατίτιδας στην Ειδομένη - Γιαννόπουλος: Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας

Κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου εδώ και μέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές προειδοποιούν για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο και για δεύτερο κρούσμα, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ, είδηση που όμως διαψεύδει ο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Θανάσης Γιαννόπουλος.

Στον απέραντο βαλτότοπο που έχει δημιουργηθεί από τις σκηνές των προσφύγων και των μεταναστών υπολογίζεται πως ζουν περί τους 14.000 ανθρώπους, με πλήρη απουσία κάθε φροντίδας και η είδηση έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές που φαίνεται ότι δρομολογούν πλέον άμεσα τον εμβολιασμό του κόσμου.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πρόκειται για κρούσμα ηπατίτιδας Α' και ασθενής είναι ένα εννιάχρονο παιδί, που έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, επικαλούμενο πηγή - αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέραν του 9χρονου κοριτσιού, για το οποίο υπήρξε επίσημη ανακοίνωση και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, υπάρχει ακόμη ένα άτομο που νοσεί και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το σχετικό άρθρο, που επικαλείται αξιωματούχο της υπηρεσίας του, αλλά στον βαθμό που ο ίδιος γνωρίζει δεν υπάρχει "προς το παρόν" δεύτερο περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατός ετοιμάζεται να μεταφέρει καθαρό πόσιμο νερό στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού που ισχύει στην χώρα μας, το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α' πρέπει να γίνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α' στον γενικό πληθυσμό.

Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Γιαννόπουλος: Στην Ειδομένη μαίνεται «ασύμμετρος πόλεμος» - Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας

«Βαλτότοπο» χαρακτήρισε την Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν βελτιώνεται όσες παρεμβάσεις κι αν χρειαστούν, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν είναι «απερίγραπτες».

Μάλιστα έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Παράλληλα διέψευσε το τηλεγράφημα του Reuters για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη.

Όσον αφορά την ανάγκη εμβολιασμών στην περιοχή κατά της ηπατίτιδας ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν τα άτομα που ήταν κοντά στον καταυλισμό όπου ζούσε το 9χρονο κορίτσι, αλλά και όσοι ταξίδεψαν μαζί της.

«Συνολικά μιλάμε για 300-400 άτομα» διευκρίνισε ο κ . Γιαννόπουλος.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα