Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Συρία

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία πρόκειται να επαναληφθούν στη Γενεύη τη Δευτέρα, αφού οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα παραστούν, αποδεικνύοντας ότι η μερική εκεχειρία έχει θέσει τις βάσεις για μια επιστροφή στη διπλωματία. Αλλά ένας διακανονισμός για τον τερματισμό του πολέμου είναι ακόμη μακριά, συμφωνούν τόσο οι Σύριοι και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης όσο και οι διεθνείς διπλωμάτες. Ακόμη και μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την οποία οι διπλωμάτες ελπίζουν να επιτύχουν,

είναι ένα περίπλοκο κατόρθωμα.

Οι συριακές δυνάμεις με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία μεσολάβησε στη συμφωνία ανακωχής με τις ΗΠΑ, συνεχίζουν τις επιθέσεις για να διεκδικήσουν εκ νέου στρατηγικά εδάφη από τους αντάρτες, τονίζοντας ωστόσο μια κατά τα άλλα σημαντική χαλάρωση της βίας σε ολόκληρη τη χώρα απ' όταν τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή, στις 27 Φεβρουαρίου.

Κανείς επίσης δεν περιμένει κάποια σημαντική πρόοδο στη Γενεύη σχετικά με τις πολιτικές διαφορές στην καρδιά της σύγκρουσης. Αυτές οι διαφωνίες έχουν εμποδίσει προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και η αντιπολίτευση εξακολουθούν να έχουν πολύ διαφορετικές ερμηνείες για το σχέδιο που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την πολιτική μετάβαση, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσεχών διαπραγματεύσεων. Επίσης, η Επιτροπή Υψηλής Διαπραγμάτευσης της αντιπολίτευσης δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συμμετέχει στις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα "για να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να απαλύνει τον πόνο του συριακού λαού".

"Υπάρχει κάτι θετικό εδώ", δήλωσε ο Σαλέμ αλ-Μεσλέτ, ένας εκπρόσωπος της επιτροπής. "Η εκεχειρία ... βοήθησε. Όχι πολύ, αλλά τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές έσωσε μερικούς ανθρώπους από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές", είπε ο Μεσλέτ, προσθέτοντας: "πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για το λαό μας στη Συρία, ώστε να τελειώσουν όλα αυτά". Λίγο μετά τη δήλωση της αντιπολίτευσης ότι θα συμμετέχει στις συνομιλίες, ακτιβιστές ανέφεραν βομβαρδισμούς στο Χαλέπι το οποίο κρατούν αντάρτες -τις πιο σκληρές επιθέσεις εκεί από τότε που ξεκίνησε η εκεχειρία. Δεν ήταν σαφές αν συριακά ή ρωσικά μαχητικά διεξήγαγαν τις επιθέσεις. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τον Ιανουάριο, μια κοινή επίθεση ρωσικών και συριακών δυνάμεων στην ύπαιθρο βόρεια του Χαλεπίου προκάλεσε την κατάρρευση της προηγούμενης προσπάθειας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Αυτή η επίθεση συνεχίστηκε, αν και λιγότερο έντονα, καθ' όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας, η οποία επιτρέπει τις επιθέσεις εναντίον των εξτρεμιστικών ομάδων Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Νούσρα. Το Νούσρα επιχειρεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές, μπερδεύοντας τις παραμέτρους της ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα χάρτη που περιγράφει τις περιοχές που καλύπτει η εκεχειρία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν πλήττει ομάδες ανταρτών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας. Οι αντάρτες το αμφισβητούν, επικαλούμενοι τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Λατάκια, ένα στρατηγικό προπύργιο του συριακού καθεστώτος.

"Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία εκεχειρία εκεί", δήλωσε ο Χαντί Αμπντάλα, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που βασίζεται στην επαρχία Ιντλίμπ, ο οποίος πέρασε αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα στη γειτονική ορεινή περιοχή της Λατάκιας. Από τις κορυφές των λόφων στην Λατάκια που έχουν καταλάβει, οι ρωσικές και οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις ανταρτών στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία. "Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα είναι καλύτερα", είπε ο Αμπντάλα για τις επιθέσεις του καθεστώτος στην ευρύτερη χώρα. "Αλλά ποια η χρησιμότητα της κατάπαυσης του πυρός, εάν συνεχίσουν να καταλαμβάνουν πόλεις στην Λατάκια και την Ιντλίμπ;"

Ένας δυτικός διπλωμάτης που παρακολουθεί τις διπλωματικές προσπάθειες είπε ότι ήταν σαφές πως η συριακή κυβέρνηση και οι ρωσικές δυνάμεις "δεν έχουν τελειώσει, στρατιωτικά" και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για στοιχειώδη στρατηγικά κέρδη, παρά την όποια κατάπαυση του πυρός. Η περιορισμένη κατάπαυση του πυρός μέχρι τώρα ήταν μια ευπρόσδεκτη περίοδος ανάπαυσης για τα συριακά στρατεύματα και τις συμμαχικές ομάδες που έπρεπε να ανεφοδιαστούν, είπε ο διπλωμάτης.

Την Παρασκευή, οι δυνάμεις του καθεστώτος που υποστηρίζονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τις συμμαχικές σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής στο έδαφος φάνηκαν έτοιμες να ξαναπάρουν τον έλεγχο της αρχαίας πόλης Παλμύρα στην κεντρική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο την κατέλαβε το Μάιο. Στη Γενεύη, διπλωμάτες έχουν ήδη συγκεντρωθεί για να συζητήσουν πώς να επιτύχουν μια εκεχειρία σε μια πιο μόνιμη βάση, πώς να επιταχύνουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, και πώς να περιορίσουν το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας. Πολλοί είπαν ότι η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών αυτή τη φορά θα ήταν ένα βήμα προόδου.

Η σχετική επιτυχία της εκεχειρίας έφερε ένα παράδοξο στις προσπάθειες να σφυρηλατηθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μερικοί Σύριοι φοβούνται ότι η επικέντρωση σε μια κατάπαυση του πυρός θολώνει τον επείγοντα χαρακτήρα, ή την ικανότητα, όλων των μερών για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία, καθώς η βία ηρεμεί και η ανθρωπιστική κατάσταση βελτιώνεται. Ο Στεφάν ντε Μιστούρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, αναγνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο και έχει προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσει με ξεχωριστές ομάδες εργασίας για την κατάπαυση του πυρός και για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει πει ότι ελπίζει να ξεκινήσει τις συνομιλίες τη Δευτέρα επί της ουσίας, συζητώντας το πώς θα προχωρήσουν σε μια 18μηνη μετάβαση που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα νέο σύνταγμα και νέα "διακυβέρνηση" στη Συρία, μετά από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Το διακύβευμα είναι υψηλότερο για την αντιπολίτευση. Αντάρτες και διαπραγματευτές της αντιπολίτευσης ήδη λένε ότι φοβούνται πως η περιορισμένη ανακωχή που ισχύει παγιώνει τις γραμμές σύγκρουσης στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων και σημαντικών κερδών του καθεστώτος.Προς το παρόν, η Δαμασκός δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα συζητήσει την πολιτική μετάβαση που είναι πιο κοντά στην άποψη της αντιπολίτευσης, επειδή η κυβέρνηση πιστεύει ότι τελικά θα κερδίσει οριστικά τον πόλεμο, σύμφωνα με σύριους και άλλους άραβες αξιωματούχους.

Οι απεσταλμένοι του Ασαντ έχουν πει ότι η κυβέρνηση διεξάγει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ημερομηνίας για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, και ότι η συμμετοχή ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης σε μια νέα κυβέρνηση θα θεωρηθεί πολιτική μετάβαση. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι πρέπει να δημιουργηθεί αμέσως μια εντελώς νέα μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς τον Άσαντ. Η Μπουτχάινα Σαααμπάν, σύμβουλος του Άσαντ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για τις διαπραγματεύσεις και πάλι λόγω, των γεγονότων στο έδαφος. "Όσα συμβαίνουν στο έδαφος είναι το πιο σημαντικό" είπε η Σαααμπάν στο Al Manar, ένα κανάλι της Χεζμπολάχ. "Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην αρχή της νίκης για όλα αυτά που έχουμε αγωνιστεί", είπε.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα