Σε αναζήτηση... οράματος η Νέα Δημοκρατία

Μπορεί η Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει πάρει…«κεφάλι» έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά διαπιστώνεται αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη ραγδαία φθορά της συγκυβέρνησης.

Δυναμική για τη Ν.Δ. δεν προκύπτει

ακόμα και περισσότερο ωφελημένη βγαίνει η νέα ηγεσία από την ραγδαία φθορά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που βυθίζονται, βυθίζοντας και τη χώρα, λόγω της αντιεθνικής, εγκληματικής και τραγικής πολιτικής τους.

Η έλλειψη οράματος από τη Ν.Δ., καθώς δεν αρκεί το επιχείρημα «οι άλλοι τα θαλάσσωσαν, θα έρθουμε εμείς να σας σώσουμε», είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας ηγεσίας που προσπαθεί να βρει γραμμή. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η αντιπολιτευτική της γραμμή είναι σαν το εκκρεμές, μια από εδώ και μια από εκεί, καθώς αλλάζει μέρα με τη μέρα και ανάλογα τις εξελίξεις.

Το νέο μήνυμα που μεταδίδεται μέσω διαρροών της ηγεσίας που κατευθύνονται στα συστημικά ΜΜΕ, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλάζει στρατηγική και περνάει στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα. Από μόνη της η αλλαγή στρατηγικής σε επίπεδο ρητορικής δεν κάνει κακό, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και με άλλες πιο συγκεκριμένες κινήσεις που θα ενισχύουν την επιλογή περί σκληρής γραμμής...

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλές συζητήσεις για την επικοινωνιακή πολιτική και στρατηγική του κόμματος, η οποία εξαντλείται πολλές φορές σε άχρωμες και δυστυχώς απολίτικες δηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις, εν πολλοίς, άνευρες του γραφείου τύπου και του εκπροσώπου του κόμματος και πέραν τούτου ουδέν.

Στο Κοινοβούλιο η Ν.Δ. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και εμφανίζει τραγική εικόνα και το γεγονός αυτό αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ.

Προς απογοήτευση πολλών, η αξιωματική αντιπολίτευση που τυγχάνει μεγάλης ασυλίας από τα ΜΜΕ που δεν σηκώνουν εσωκομματικά θέματα, παρά το γεγονός ότι γίνονται διάφορα στο παρασκήνιο και άρα έχει την ανοχή τους, εντούτοις τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και σπανίως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα την κάνουν «πρωταγωνίστρια» στο πολιτικό παιχνίδι.

Εκτός από τη δυσκολία της Ν.Δ. να κυριαρχήσει σε πολλές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, στελέχη του κόμματος καταγράφουν και μια σειρά λανθασμένες κινήσεις που κόστισαν πολιτικά και τις οποίες στη συνέχεια αναγκάστηκε είτε να αποσύρει είτε να αναπροσαρμόσει.

Η κυριότερη κατηγορία είναι ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα η Ν.Δ. δεν κατάφερε έως σήμερα να εμφανισθεί ως εναλλακτική λύση· ακόμη και όταν έχει επεξεργασμένες θέσεις, αυτές χάνονται από έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακές αστοχίες.

Επίσης, μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία της Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να μεταδώσει στην κοινωνία το όποιο διαφορετικό σχέδιο για τον τόπο - αν το έχει και όπου το έχει. Όσο δεν αλλάζει το τοπίο στον κρίσιμο τομέα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες - τονίζουν παλαιά και νέα στελέχη - θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και αντιπολίτευση θα κάνουν τα μέσα ενημέρωσης.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, επιμένουν πολλοί στη Ν.Δ., πρέπει να τερματιστεί το χάος που επικρατεί στον πυρήνα των συνεργατών και συμβούλων του προέδρου, πρέπει πρωτίστως να αναθεωρηθούν κάποιες επιλογές προσώπων που έκανε η ηγεσία του κόμματος και να μην αποκλείει ικανά στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν.

Και το κυριότερο να υπάρχει πολιτικό στίγμα στις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, καθώς τείνει να κυριαρχήσει η άποψη ότι η νέα ηγετική ομάδα δεν έχει πολιτικότητα.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα