Συμφωνία για το PSI μέχρι την Δευτέρα;

Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το PSI στην Ελλάδα δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, O. Ρεν, μεταδίδει το reuters. Aν όχι σήμερα, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. Nέα συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 18:30 ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον γενικό διευθυντή του IIF.

Περίπου

δύο ώρες συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.

Η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχει σχεδόν 70%, αποκάλυψε στο μεταξύ σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV. «Έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πολύ ελκυστική προσφορά», είπε ο Ακερμαν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). «Αυτή είναι για απώλειες σχεδόν 70% που προτιθέμεθα να υποστούμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν».

 

Να δεχτούν και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας μία απομείωση του ελληνικού χρέους, μετά το πέρας των συνομιλιών και την ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των ιδιωτών τραπεζών, εκτιμά στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κράτη-πιστωτές της Ελλάδας «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ στην αυστριακή εφημερίδα Standard, σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μέρος του χρέους».
Χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί πως η μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Ελλάδας στο 120%, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, δεν θα επιτευχθεί εξ ολοκλήρου από το haircut που θα γίνει από τις ιδιωτικές τράπεζες.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα le Figaro, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποτραπεί με κάθε κόστος μία ελληνική χρεοκοπία, ενώ αναφερόμενος στο PSI σημείωσε ότι «προκύπτει θέμα συμβολής της ΕΚΤ, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Τέλος, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία. Μάλιστα, δήλωσε ότι η μείωση του χρέους για την Ελλάδα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η χώρα να έχει χρέος/ΑΕΠ 120% το 2020. Μάλιστα, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική απόφαση, δεν θα πρέπει κανείς να αισιοδοξεί για την πρόοδο στην χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα