Παραμένει το χάος στην Λιβύη

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις πιστές  στο καθεστώς του νεκρού πλέον Καντάφι, κατέλαβαν την πόλη Bani Walid, υψώνοντας την πράσινη σημαία της παλιάς Λιβύης.

Η ανακατάληψη της πόλης, που απέχει 150 χλμ από την Τρίπολη, γίνεται την ώρα που η νέα ηγεσία της χώρας προσπαθεί να επανενώσει την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα χώρα,

τρεις μήνες μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη της.

Η κατάληψη της πόλης έγινε μετά από σκληρές μάχης, στις οποίες επικράτησαν οι καλά εξοπλισμένοι και έμπειροι μαχητές που αποτελούν τα απομεινάρια των κανταφικών δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Mubarak al-Fatamni, που διέφυγε, 4 αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 25.

Οι μαχητές χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό, αντιαρματικά πυροβόλα, κλπ.

«Ζητήσαμε από την μεταβατική κυβέρνηση να μας βοηθήσει και να στείλει στρατό, αλλά μάταια…», λέει ο δήμαρχος. «Είχαμε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο από καιρό».

Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Βεγγάζη, αλλά και στη Τρίπολη.

Οι επιθέσεις, ανάγκασαν τις αρχές να κηρύξουν αρκετές περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και αποδεικνύουν την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα, τρεις μήνες μετά την πλήρη ανατροπή του πρώην καθεστώτος.

Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές διαδηλώσεις, με κεντρικό αίτημα η μεταβατική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της σε σχέση με την διαφάνεια, αλλά και τις αποζημιώσεις προς αυτούς που τραυματίστηκαν στην διάρκεια της πολύμηνης εξέγερσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια μέσου του εκπροσώπου της ότι διεξάγει συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προκύψει.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Fawzi Abd al-al, η πόλη Bani Walid δεν δέχτηκε επίθεση από κανταφικές δυνάμεις, αλλά όλα οφείλονται σε «εσωτερικές διαφωνίες».

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου AFP που κατάφερε να μπει στην πόλη για μερικές ώρες, ανέφερε πυκνό καπνό παντού, και όπως είπε η ταυτότητα των ενόπλων δεν μπορεί να διακριβωθεί, ενώ δεν υπάρχει παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή. Όσον αφορά στην ύψωση σημαιών του κανταφικού καθεστώτος, ούτε αυτό δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.

Το πιο πιθανό είναι οι μάχες να οφείλονται στις διαφορές  που υπάρχουν σχετικά με τις αποζημιώσεις των τραυματισθέντων της επανάστασης.

Η πόλη Bani Walid ήταν ένα από τα τελευταία οχυρά του Καντάφι που έπεσε. Η κατάληψή της έγινε λίγες μέρες πριν καταληφτεί και η ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην ηγέτη Σίρτη, σε μια μάχη που οδήγησε στη σύλληψη και στη θανάτωση του Καντάφι, και που ολοκληρώθηκε με την «απελευθέρωση» της Λιβύης.

Al Jazeera

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/01/2012124133415649500.html

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα