Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την καταστροφή στον Σαρωνικό

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση με το ναυαγισμένο πλοίο που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό κι έχει μαυρίσει τις παραλίες της Αττικής. Οι καταγγελίες είναι πράγματι σοκαριστικές, τα λάθη που έγιναν απίστευτα μια ακόμη απόδειξη ότι η χώρα αυτή λειτουργεί στον αυτόματο.

Κι όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα δείχνουν την ανετοιμότητα του κράτους να τα αντιμετωπίσει. Ειδικά όταν στην εξουσία είναι η αριστερά.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), έθεσε σημαντικά ερωτήματα για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου

στη Σαλαμίνα.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι η κυβέρνηση κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου και ξύπνησε όταν κατάλαβε πώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Όταν η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε επίσκεψη στην περιοχή, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ερώτηση στην ευρωβουλή, όταν έδωσε συνέντευξη ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης. Τότε ξύπνησε και ο Κουρουμπλής.

Το πλοίο, συμφερόντων της ναυτιλιακής εταιρείας του Θ. Κουντούρη ήταν υπερήλικο, ανασφαλές και επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10ης/09/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11. Δηλαδή απουσίαζαν οι υπόλοιποι εννέα ή οκτώ κατ’ άλλους.

Οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3.205 τόνων. Ήταν υπερήλικο και όπως αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!» τονίζει η ΠΕΝΕΝ.

Αναφορικά με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι η ανακοίνωσή του εκδόθηκε 13 ώρες μετά από τη βύθιση του πλοίου,

Όπως λέει η ΠΕΜΕΝ, ενδιαφέρον έχει και πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της βύθισης του πλοίου και έως χθες ο Υπουργός Ε.Ν παρέμεινε ακλόνητος στο ταξίδι του στο Λονδίνο και περιχαρής δήλωνε από εκεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι «το ΥΕΝ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά» και ότι «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα» ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους φορείς, δηλαδή 4 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Ο Θεόδωρος Κουντούρης ο πλοιοκτήτης μιλώντας χθες άφησε κι άλλα ερωτήματα αναπάντητα.

«Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυμάνσεις».

Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το «Blue Star Πάτμος», πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».

«Το δικό σας δηλαδή δεν το παρέσυρε ο αέρας;», ερωτάται στην συνέχεια. Για να απαντήσει: «Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…«.

Ο κ. Κουντούρης διαψεύδει επίσης πως στο πλοίο δεν υπήρχε το πλήρωμα που θα έπρεπε για να… προλάβει το κακό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα