Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά από μαζικές απειλές για βόμβες

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από αεροδρόμια, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και ενός συμβολικού πολυκαταστήματος στην Κόκκινη Πλατεία, μέσα σε ένα κύμα ψεύτικων απειλών για βόμβες, που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πρωτοφανές.

"Δεν υπήρξε ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι 100% οργανωμένη τηλεφωνική τρομοκρατία", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φραντς Κλιντεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής

της επιτροπής άμυνας στην άνω Βουλή. "Ο μόνος στόχος είναι να ξεκινήσουν καταστροφικές διαδικασίες και να σπείρουν πανικό".

Στη Μόσχα οι φάρσες οδήγησαν στην εκκένωση του εμπορικού συγκροτήματος GUM, στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς και πολλών άλλων μεγάλων εμπορικών κέντρων, πανεπιστημίων, ξενοδοχείων και σιδηροδρομικών σταθμών. Το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, το πιο πολυσύχναστο της πρωτεύουσας, αύξησε την ασφάλειά του μετά από απειλή, ανέφερε το Interfax. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί από μέρη της πρωτεύουσας μετά από περίπου 100 απειλές.

Αυτό ήρθε μια μέρα μετά την απομάκρυνση 45.000 ανθρώπων την Τρίτη από 205 κτίρια σε 22 πόλεις της Ρωσίας, εξαιτίας παρόμοιων φαρσών, σύμφωνα με το RIA. Πολλά ήταν δημόσιες αίθουσες, σχολεία και άλλα κτίρια, σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στις υπηρεσίες ασφαλείας. Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Απειλές και οι εκκενώσεις έξω από την πρωτεύουσα αναφέρθηκαν επίσης σήμερα, σε διάφορες πόλεις, από το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι ως το Καλίνινγκραντ. Τρία εμπορικά κέντρα στη Μόσχα επίσης εκκενώθηκαν μετά από τηλεφωνήματα που ανέφεραν ότι είχαν τοποθετηθεί βόμβες, σύμφωνα με το Tass. Η αστυνομία διερευνούσε επίσης απειλές σε διάφορους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Σύμφωνα με το RIA, συνολικά 190 κτίρια σε 17 πόλεις επηρεάστηκαν.

Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα προήλθαν από συστήματα κλήσεων μέσω του Διαδικτύου και δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν, ανέφεραν επίσημα πρακτορεία ειδήσεων. Οι αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι οι εκκενώσεις κτιρίων ίσως ήταν κάποιο είδος άσκησης.

"Είναι πιθανό αυτό να είναι προπαρασκευαστικό έργο για μια σοβαρή τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο Κλίντσεβιτς.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα