«Στρατεύματα του ΝATO στην Κεντρική Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής»

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει στρατεύματα στην πρώτη γραμμή των κρατών που απειλούνται από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της συμμαχίας χαρακτήρισε την κίνηση "την πιο σημαντική ώθηση στη συλλογική μας άμυνα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου".

Η συμμαχία δεν θα δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στην προσπάθειά

της να αντιμετωπίσει τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα, αλλά θα μετακινεί τα στρατεύματα μέσα από έξι χώρες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη: τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Θα υποστηρίζονται επίσης από μια μεγαλύτερη δύναμη ταχείας αντίδρασης 40.000 στρατιωτών. "Αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα. Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει ενιαία σε κάθε επίθεση εναντίον κάποιου συμμάχου" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. "Θα είναι μια πολυεθνική (δύναμη) που θα δείξει ότι μια επίθεση εναντίον ενός θα είναι μια επίθεση εναντίον όλων.

Υλοποιούμε την πιο σημαντική ώθηση στη συλλογική μας άμυνα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο πρώην νορβηγός πρωθυπουργός είπε ότι "μία πιο διεκδικητική Ρωσία ... έχει χρησιμοποιήσει βία για να αλλάξει τα σύνορα" στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία "και να εκφοβίσει τους γείτονες". Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα "το πιο δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας εδώ και μια γενιά".

Περαιτέρω αποφάσεις, όπως ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων, θα ληφθούν κατά τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η απόφαση να μην σταθμεύσουν τα στρατεύματα στην περιοχή μόνιμα - όπως απαιτούσαν η Πολωνία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης- υπογραμμίζει την απροθυμία της συμμαχίας να προκαλέσει τη Μόσχα. Σύμφωνα με μια συμφωνία του 1997, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα απόσχει από τη θέσπιση μόνιμων βάσεων στην Κεντρική Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της Ρωσίας στη δημιουργία ενός Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ωστόσο, αν οι στρατιώτες εναλλάσσονται μέσα στην περιοχή, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα έχουν ουσιαστικά το πλεονέκτημα της αυξημένης παρουσίας των στρατευμάτων, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ως μέρος της προσπάθειας να αυξηθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα. "Η αύξηση των νατοϊκών δυνάμεων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εχθρούς μας, ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε απειλή και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Η Ουάσιγκτον θέλει να τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στην Ευρώπη, ένα αίτημα του προϋπολογισμού που πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας "βαριάς ταξιαρχίας πυροβολικού που θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ" σχολιάζει ο Ντάγκλας Λουτ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ο Λουτ προσπάθησε να καθησυχάσει τη Μόσχα, που θεωρεί ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο τη Ρωσία. "Το ΝΑΤΟ δεν έχει εισβάλει πουθενά τον τελευταίο καιρό", είπε. "Αυτή είναι μια αμυντική συμμαχία. Ήταν πάντα μια αμυντική συμμαχία".

Η Ρωσία, ωστόσο, αντέδρασε επικριτικά στην ανακοίνωση. "Υποθέτουμε ότι [η προγραμματισμένη δράση] του ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη", δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Πέρυσι, σε απάντηση στις ανησυχίες της Άγκυρας για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που προκάλεσαν παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της, το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε ένα πακέτο αεράμυνας, που περιλαμβάνει και την υποστήριξη από τα αεροπλάνα επιτήρησης AWACS και πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί άμυνας θα συζητήσουν πώς μπορούν να παρακολουθήσουν το θέμα αυτό.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει από το ΝΑΤΟ αεροπλάνα AWACS για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της εκστρατείας κατά του ISIL. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ "εξετάζει το ενδεχόμενο" αυτό, το οποίο "θα αυξήσει την ικανότητα του συνασπισμού να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIL". Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας, ενώ η Γερμανία τον υποστήριξε όσον αφορά τη συμμετοχή της στρατιωτικής συμμαχίας στην εξάρθρωση των διακινητών ανθρώπων και τη μείωση της μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο Πέλαγος.

"Εξετάζουμε τώρα το αίτημα", είπε, προσθέτοντας ότι θα ληφθεί μια απόφαση σήμερα το νωρίτερο. "Χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο για να αξιολογήσουμε, να συζητήσουμε και να αναλύσουμε το θέμα περισσότερο".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα