Στουρνάρας: “μας περιμένουν δύσκολα χρόνια”!

18:29 5/7/2012 - Πηγή: Antinews

«Από σήμερα μπαίνουμε στα βαθιά νερά, μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, είμαι όμως αισιόδοξος ως άνθρωπος και βλέπω φως στο βάθος του τούνελ». Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους τροικανούς, προϊδεάζοντας για το τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον.

Με την τρόικα να δηλώνει ανεπισήμως ότι

σχεδόν όλοι οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής είναι εκτός στόχων, αλλά και να μην κάνουν καθόλου αυτοκριτική για τη λάθος συνταγή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαπραγμάτευση θα είναι αγώνας επιβίωσης για την Ελλάδα. Και φυσικά δε χωράνε υποχωρήσεις. Είναι ή ταν ή επι τας.

Μάλιστα, οι τροικανοί έστειλαν στο νέο υπουργό Οικονομικών το μήνυμα των αφεντικών τους. «Στο Γιούργκρουπ της Δευτέρας δε θα περάσεις καθόλου καλά» είπαν στο Γ. Στουρνάρα ενώ επανέλαβαν ότι πρώτα θα κάνουν αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια θα αποφασίσουν να συζητήσουν για αλλαγές.

Βεβαίως ζήτησαν και πάλι τήρηση των δεσμεύσεων, θα εντείνουν την πίεσή τους για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και θα περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση αφού πρώτα ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις.

Από την πλευρά του, στην ωριαία σχεδόν συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας ο Πρωθυπουργός δεν μπήκε σε συζήτηση, καθώς η συνάντηση ήταν αναγνωριστική και η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στα τέλη Ιουλίου που θα ξανάρθει η Τρόικα. Υπογράμμισε όμως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε γενναίο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους και σημείωσε ότι οι περικοπές στο δημόσιο δεν θα γίνουν με απολύσεις, αλλά με περιορισμό της σπατάλης και κλείσιμο φορέων του δημοσίου.

Ενδεικτικό πάντως του παγωμένου κλίματος που επικρατεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης είναι σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξιωματούχος της τρόικας φέρεται να διαρρέει πως :«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα. Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας αρνητικά σήματα στους πιστωτές της χώρας». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα, ικανή

Keywords
Τυχαία Θέματα