Στις διακομματικές καλένδες Νόμος Ραγκούση και Εξεταστική για Μνημόνιο

13:54 5/7/2012 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο): Θυσία στον βωμό της διατήρησης του κυβερνητικού σχήματος γίνονται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες  δύο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας: Η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο “θυσιάζονται” προς το παρόν, όπως πρώτο το Antinews επεσήμανε,

προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική ενότητα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Λαζαριδης, πρότεινε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος. Οι κ. Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης όμως διαφώνησαν και αντιπρότειναν το όλο θέμα να το εξετάσει μια διακομματική επιτροπή στο μέλλον.

Στην χθεσινής τους συνάντηση οι τρεις εκπρόσωποι  αποφάσισαν σε πρώτη φάση:

Να μη γίνουν άλλες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Επίσης η εφεδρεία να μπει στο χρονοντούλαπο και οι υπάλληλοι από τους δημόσιους φορείς που θα κλείσουν ή συγχωνευτούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Φυσικά το μέτρο θα πρέπει να περάσει και από την τρόικα και θα είναι αντικείμενο της σκληρής διαπραγμάτευσης καθώς κάθε μετάταξη οι τροικανοί τη θεωρούν πρόσληψη. Σε ότι αφορά τη μείωση του προσωπικού, αυτό θα επιτευχθεί με την αλλαγή του ποσοστού των προσλήψεων -απολύσεων από 1 για κάθε 5 σε 1 για κάθε 10.Συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συντάξεων. Μένει να διευκρινιστεί αν θα αφορά και τα ειδικά μισθολόγια.Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων η συμφωνία αφορά κατ’ αρχάς στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα πουληθεί ενώ έγινε συζήτηση και για μια ακόμη πιο εντυπωσιακή ιδιωτικοποίηση, αυτή της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται δηλαδή στις προγραμματικές δηλώσεις να δοθεί μια γενική κατεύθυνση για την Επιχείρηση. Ωστόσο, το τίμημα σε μια συγκυρία που είναι δραματική, είναι ένα βασικό ζήτημα.Μεγάλη κουβέντα έγινε και για τους συμβασιούχους με αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τριών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι αποφασίστηκε να μην υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

* Η τρόικα της κυβέρνησης φαίνεται αν συμφώνησε επίσης στο αίτημα που θα κατατεθεί στην άλλη τρόικα, για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13% ώστε να τονωθεί η τουριστική αγορά.

* Συμφώνησαν επίσης σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις περίπου 100 φορέων του δημοσίου αλλά με την προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να μεταταγούν.

* Διάσταση απόψεων υπάρχει, και μάλιστα σημαντική, στο θέμα της μετενέργειας και του κατώτατου μισθού και το θέμα αφήνεται προς το παρόν και θα το ξαναπιάσουν από Σεπτέμβριο.

* Διαφορές υπάρχουν και στις προτάσεις για αλλαγές στο φορολογικό, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. φέρονται να επιμένουν στην υπερφορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, η Ν.Δ. ψάχνει όμως να βρει τη φόρμουλα μέσα από την οποία θα υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών, χωρίς πρόσθετη  φορολόγηση των επι

Keywords
Τυχαία Θέματα