Στον αέρα η συμφωνία, στην Ελλάδα οι πρόσφυγες

Οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά και όσοι κινδυνεύουν στην Τουρκία, δεν θα επιστρέφουν αλλά θα παραμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας, διευκρίνισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία για να αρχίσουν οι επιστροφές Σύρων και παράτυπων μεταναστών στη γειτονική χώρα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει τα όρια και τις αδυναμίες της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και φυσικά επιβαρύνει περισσότερο και τη θέση της χώρας μας, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, προκειμένου

να καταστεί δυνατή η επιστροφή των παράτυπων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της νομοθεσίας, εντάσσοντας την Τουρκία στις «τρίτες ασφαλείς χώρες». Και η Τουρκία από την πλευρά της οφείλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, ώστε να διασφαλίζει ότι θα τηρούνται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε χθες ότι στην Τουρκία θα επιστρέφουν άμεσα όσοι φτάνουν στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο. Οι υπόλοιποι που καταθέτουν αίτηση ασύλου δεν θα επιστρέφουν μέχρι να αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ θα έχουν και δικαίωμα προσφυγής μετά την απόρριψη του αιτήματος για άσυλο. Δεν θα επιστρέφουν στην Τουρκία άτομα που κινδυνεύουν, όπως για παράδειγμα οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι θα παραμένουν στην Ελλάδα με προοπτική να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης στα άλλα κράτη μέλη.

Εξάλλου, η Κομισιόν υπέβαλε χθες πρόταση στο Συμβούλιο με την οποία αφαιρούνται από την Ουγγαρία 54.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων που είχαν προβλεφθεί το φθινόπωρο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί οι πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα αυτή, και προστίθενται στην Τουρκία.

e-typos.com/gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα