Επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Υπήρξαν αναφορές για πολλαπλά θύματα - ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 23 - μετά από εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και το σταθμό του μετρό Μαλμπέκ στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορείς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο έγιναν με διαφορά μερικών λεπτών και περίπου στις 8 πμ τοπική ώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον μία έκρηξη

έγινε στην περιοχή αναχωρήσεων.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση ότι οι εκρήξεις ήταν μια πράξη τρομοκρατίας, αλλά βέλγος εισαγγελέας δήλωσε ότι η έκρηξη στο αεροδρόμιο ήταν επίθεση αυτοκτονίας.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν δύο εκρήξεις στο χώρο και το αεροδρόμιο είχε εκκενωθεί. Προειδοποίησε τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την περιοχή.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και το Eurostar έχει σταματήσει κάποιες διαδρομές του προς το σταθμό Μιντί των Βρυξελλών.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τουλάχιστον έναν θάνατο. Ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF ανέφερε πως 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο αεροδρόμιο. Επικαλέστηκε μια πηγή από νοσοκομείο για τα στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός VTM ανέφερε ότι επιπλέον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο σταθμό Μπαλμπεκ, η οποία απέχει περίπου 500 μέτρα από τα κτίρια της ΕΕ. Το δίκτυο του μετρό στις Βρυξέλλες έκλεισε μετά από την επίθεση και εικόνες δείχνουν επιβάτες να εκκενώνουν τα τρένα. Αυτός ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η βελγική κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα στο υψηλότερο σημείο επιφυλακής μετά από τις εκρήξεις. Οι Βρυξέλλες έχουν "κλειδώσει" τα πάντα, και τα μουσεία ανέφεραν ότι έχουν κλείσει.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί την κατάσταση λεπτό-προς-λεπτό. Η "πρώτη προτεραιότητα" ήταν τα θύματα, είπε σε ένα tweet.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, την Cobra. Ο Κάμερον και άλλοι ηγέτες του κόσμου εξέφρασαν το σοκ και την συμπαράστασή τους στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φυλάσσει το προσωπικό της. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της επιτροπής για τον προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, είπε ότι το προσωπικό θα παραμείνει σε εσωτερικούς χώρους.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στο ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές Amak News Agency.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα