Στο ΠΑΣΟΚ τελευταίο βγαίνει το χούϊ …

…των ακριβών δώρων στους καναλάρχες

Ενώ ο ελληνικός λαός υποφέρει και αγωνιά ακόμη και για την επιβίωσή του, στα «πράσινα» κλιμάκια της κυβέρνησης συνεχίζουν την κολοκυθιά για τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η οικογένεια των καναλαρχών για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Οι απορίες γεννιούνται και παραμένουν αναπάντητες. Ενώ η κυβέρνηση και το Μαξίμου διά στόματος του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου διαμήνυσε προ 11 μηνών περίπου ότι τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και η συνδρομητική (Nova, OTE TV) κλήθηκαν

να πληρώσουν περίπου 105,1 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 ετών (1997-2010), έρχεται τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, να προαναγγείλει πως το ελληνικό Δημόσιο θα θέσει σε δημοπρασία τις ψηφιακές συχνότητες, με τιμή εκκίνησης τα 18,5 εκατ. ευρώ με σκοπό να τις παραχωρήσει για 15 χρόνια. Δηλαδή για το ίδιο διάστημα το ποσόν είναι 4 φορές περίπου κάτω….

Το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μ.Χρυσοχοϊδη, – γνωστό με το nickname «Γκαστόνε» (τυχερός), προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές πως το ελληνικό δημόσιο θα έχει έσοδα «άνω των 300 εκατ. ευρώ» από την παραχώρηση των συχνοτήτων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2014. Αλλά υιοθετεί άλλα μέτρα και σταθμά για τους παρόχους, τα κανάλια. “Ο χρόνος παραχώρησης ή εκχώρησης του δικαιώματος είναι 15 χρόνια. Το τίμημα και συγκεκριμένα η τιμή εκκίνησης είναι 16,39 εκατ. ευρώ για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και 2,1 εκατ. για τα περιφερειακά κανάλια”, τόνισε συγκεκριμένα, ο υπουργός υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Από τη φράση αυτή, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πως για 15 χρόνια οι πάροχοι δικτύου θα πληρώσουν στο σύνολο για τη χρήση ψηφιακών συχνοτήτων το ποσό των 18,49 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, ο κάθε πάροχος δικτύου που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα πληρώνει κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, για συχνότητες, υψηλότερης αξίας με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον κέρδη.

Ήδη το Επιστημονικό Συμβούλιο διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας το οποίο επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμπουν, χωρίς άδεια, “προσωρινά” και στην ψηφιακή τηλεόραση, αρκεί να έχουν σύμβαση με νόμιμο ψηφιακό πάροχο και να είχαν σήμα στις 31 Αυγούστου 2013. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επικαλείται τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Δ’ Τμήματος οι οποίες αναφέρουν πως ότι η “επ αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα, αντίκειται στο Σύνταγμα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα