Ρένα Δούρου: Όχι στην «νατοϊκοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την αντίθεσή της εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, στην « «νατοϊκοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των δύο επιτροπών για τις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε., εκ μέρους της αρμόδιας εισηγήτριας του Ευρωκοινοβουλίου, Μαριέτας Γιαννάκου.

Η κ. Δούρου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

είναι αντίθετος στην προώθηση ενός στρατιωτικοβιομηχανιμού συμπλέγματος, του εξοπλισμού και της αύξησης των δαπανών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται από την τρόικα να κλείσει βιομηχανίες παραγωγής στρατιωτικού υλικού, αλλά παρόλα αυτά οι κυβερνητικοί βουλευτές καλούνται να υποστηρίξουν το σημείο 7 της έκθεσης για τις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε., κατά το οποίο τα κράτη μέλη και η Κομισιόν παροτρύνονται να «διευκολύνουν», μέσω των κατάλληλων μέτρων, την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση «των δυναμικοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενες πλεονασματικές δυναμικότητες που δεν είναι βιώσιμες», ευνοώντας έτσι την στρατιωτική εξάρτηση από τις ισχυρές βιομηχανίες της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, η Ε.Ε. δεν χρειάζεται περισσότερη στρατιωτικοποίηση, αλλά μια δραστήρια, φιλειρηνική, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, η οποία θα εκτονώνει τις εστίες εντάσεων πριν από την στρατιωτική ανάφλεξη. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για πρωτοβουλίες πυρηνικού αφοπλισμού σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είμαστε κατά της έκθεσης γιατί σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται στους λαούς, ζητά αύξηση των επενδύσεων για την άμυνα και τη μη στρατιωτική έρευνα για στρατιωτική χρήση και εξοπλισμό», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

The post Ρένα Δούρου: Όχι στην «νατοϊκοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα