Σκληρή κριτική Άσαντ κατά Ερντογάν.

13:04 5/7/2012 - Πηγή: Antinews

Ο Tayyip Erdogan μετέτρεψε την χώρα του σε μέρος του συριακού προβλήματος, επεμβαίνοντας στα εσωτερικά ζητήματα της Δαμασκού, υποστηρίζοντας με διάφορους τρόπους τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, ο Σύρος πρωθυπουργός Bashar Al Assad σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet .

Ο Assad επίσης κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για διπροσωπία, λέγοντας πως επιδιώκει να σπείρει την θρησκευτική διχόνοια στην περιοχή και να πείσει την Δαμασκό να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αδιαφορώντας

όμως για τις δολοφονίες και τα δημοκρατικά ελλείμματα στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του, που δημοσιεύτηκε προχθές, ο Assad δήλωσε μετανιωμένος για το γεγονός της πρόσφατης κατάρριψης του τουρκικού α/φους, επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της χώρας του ότι η ταυτότητα του F4 ήταν άγνωστη στην συριακή αεράμυνα.

Μιλώντας σε μια άλλη τουρκική εφημερίδα (Vatan), επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu απέρριψε τα λεγόμενα του Σύρου ηγέτη, χαρακτηρίζοντάς τα ως ψέματα, τονίζοντας ότι αδυνατεί να πιστέψει πως ο Assad έχει μετανιώσει πραγματικά.

Την εποχή που η Δύση κρατούσε αποστάσεις από την Συρία, η Τουρκία διατηρούσε στενές σχέσεις μαζί της. Ο Erdogan μάλιστα είχε αποκαλέσει τον  Assad «αδελφό», περνώντας μαζί του τις διακοπές.

Όσο όμως ο πρόεδρος της Συρίας αγνοούσε τις εκκλήσεις του Τούρκου ηγέτη για αυτοσυγκράτηση στην καταστολή της εξέγερσης, τόσο οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών μετατράπηκαν και σε προσωπικές μεταξύ των δυο ηγετών.

Από τότε, ο Erdogan έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Assad να παραιτηθεί, συγκρίνοντας την προσπάθειά του να καταστείλει την εξέγερση με τις πρακτικές των ναζί της Γερμανίας, κάτι που αποτελεί τα πιο καταγγελτικά και σκληρά λόγια που έχουν ειπωθεί από οποιονδήποτε ξένο ηγέτη για τα τεκταινόμενα της Συρίας.

Σήμερα, η Τουρκία φιλοξενεί πολλούς μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, επιτρέποντάς τους να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα, υποστηρίζοντάς τους σε θέματα ανεφοδιασμού. Η Άγκυρα όμως αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, υπάρχουν περισσότεροι από 35.000 Σύριοι πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία, δίπλα στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

Ερωτώμενος για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ο Erdogan ζητά από αυτόν, ο Assad δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει αλλαγές από τις πρώτες ημέρες των αρχικών διαδηλώσεων, και για αυτό κατηγορεί τον Erdogan ότι χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Όπως λέει: «Αν πας και ρωτήσεις τώρα τον Erdogan, θα σου μιλάει για μεταρρυθμίσεις. Όμως αν ήταν ειλικρινής, θα μου τα έλεγε από το 2004, που συναντόμαστε τακτικά. Τώρα θυμήθηκε τις μεταρρυθμίσεις; … Υπάρχει διπροσωπία».

Ο Assad ισχυρίζεται πως ο Τούρκος ηγέτης προσπαθεί να σπείρει την θρησκευτική διχόνοια στην Μ. Ανατολή. Η Τουρκία αποτελεί μια κοσμική δημοκρατία, με μια σουνίτικη πλειοψηφία, εν

Keywords
Τυχαία Θέματα