Στις 14:30 αύριο η ψηφοφορία για τις Πρέσπες

Όπως αναμενόταν, λόγω της εξαιρετικά μακράς λίστας των βουλευτών που επιθυμούν να τοποθετηθούν στη Βουλή, μεταφέρεται για αύριο το μεσημέρι στις 14:30 η ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Oλομέλεια από νωρίς το πρωί και το πιθανότερο είναι ότι θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την "μονομαχία" Τσίπρα-Μητσοτάκη (εκτός εάν λόγω του όγκου

των ομιλητών υπάρξει και επ’ αυτού αλλαγή στο πρόγραμμα).

Οι τόνοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών των βουλευτών είναι προσεκτικοί, οι εξαλλοσύνες λείπουν από την αντιπολίτευση, παρότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές δια μέσω όλων των βουλευτών της, ότι θεωρεί πως η συμφωνία αυτή είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Τη σημερινή ημέρα "σημάδεψε" ούτως ή άλλως η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, με την οποία συντάσσεται υπέρ της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά τα λοιπά, εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την πλειοψηφία, δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση διαθέτει "μετρημένους" 152 βουλευτές και εάν επιβεβαιωθεί ότι η Κ. Παπακώστα "φλερτάρει" με το ΝΑΙ, το κοντέρ θα γράψει 153.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

Χωρίς εξαλλοσύνες, από τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου τουλάχιστον, κύλησε η χθεσινή, πρώτη ημέρα συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνεχίζεται σήμερα, στους ίδιους τόνους.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, αναμένεται να είναι μαραθώνια και δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, λόγω της μακράς λίστας των ομιλητών.

Οι 152 και η Παπακώστα

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εδώ και ημέρες την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκφωνήσουν "ναι" στην Κύρωση των Πρεσπών, ξεπερνώντας τη μάλιστα κατά έναν ακόμη. Ενδεχομένως, να φτάσει και τον αριθμό 153, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η Κατερίνα Παπακώστα θα αποφασίσει να... "διασχίσει" τη λίμνη των Πρεσπών και να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Σύμφωνα με την τοποθέτησή της στη Βουλή, η κ. Παπακώστα έδειξε προς το "ναι" αλλά θα αποφασίσει είπε αφού συνεδριάσουν... τα Όργανα του κόμματός της (ΝΕΟ).

Κουντουρά: Πατριωτική στάση είναι το ναι

Απλόχερη και ολόθερμη στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών προσέφερε η κ. Κουντουρά από βήματος Βουλής, λέγοντας συνοπτικά, ότι η πραγματικά πατριωτική στάση στο εν λόγω θέμα είναι το "ναι", μιλώντας για συμφωνία

Υπέρ της Συμφωνίας θεωρούνται "κλειδωμένοι" ότι θα ψηφίσουν οι:

-145 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

- Ε. Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

- Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι)

- Σπ. Δανέλλης ( πρώην Ποτάμι)

- Θ. Θεοχαρόπουλος ( ΔΗΜΑΡ)

Η παρέμβαση Τσίπρα και η μετωπική με Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τις αρχικές σκέψεις στη Ν.Δ περί πρότασης μομφής, τελικώς επικράτησε η σύνεση και η ψυχραιμία , οπότε ο πρόεδρός της, αποφάσισε να μην τραβήξει τελικώς το "άσφαιρο" όπλο της πρότασης μομφής ( οι 151 απαιτούμενες ψήφοι για να πέσει η Κυβέρνηση ήταν απίθανο να βρεθούν και δεδομένου ότι κάθε αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να υποβάλει νέα πρόταση μομφής πριν από την παρέλευση έξι μηνών, πρόταση μομφής θα σήμαινε ότι "κλειδώνει" ανεμπόδιστα την παραμονή του Α. Τσίπρα στην διακυβέρνηση, για έξι ακόμη μήνες).

Τα βλέμματα όλα τώρα συνεπώς, στρέφονται στη "μονομαχία" των δύο αρχηγών με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα να φέρνει σε πέρας αυτό που ξεκίνησε περύσι τέτοιες ημέρες με τον Ζόραν Ζάεφ, στην περιβόητη συνάντησή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Πρωθυπουργός, θα κάνει εκτενή και αναλυτική παρουσίαση των θετικών της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα κέρδη για τη χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο ενώ σημείο προς σημείο αναμένεται να είναι η απάντησή του σε όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στις "Πρέσπες", επαναλαμβάνοντας όσα έχει υποστηρίξει έως σήμερα και για τα περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας.

Εξαντλητική, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του ( στην πρωτολογία τουλάχιστον) στην ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων υπέρ των "Πρεσπών" ενώ το ύφος και η ένταση της ομιλίας του ( κατά πόσον θα περιοριστεί σε "θεσμικές" αναφορές ή θα επιλέξει τον δρόμο της πόλωσης και των προσωπικών επιθέσεων στον κ. Μητσοτάκη), θα εξαρτηθεί εν πολλοίς, από τον τόνο που θα δώσουν στις δικές τους παρεμβάσεις οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης γενικώς και ο κ. Μητσοτάκης, ειδικώς.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα