Στην Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα η πρεμιέρα της εβδομάδας Π. Καμμένου

Το αίτημα του Αντιπροέδρου της Βουλής Σπύρου Λυκούδη, να προσέλθει για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα εξετάσει σήμερα η εν λόγω Επιτροπή της Βουλής.

Σε

κάθε περίπτωση ο Π. Καμμένος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή 21 Ιουλίου, στην οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τις επαφές που είχε ο υπουργός με τον έγκλειστο στις φυλακές ισοβίτη Ε. Γιαννουσάκη.

Το αίτημα Λυκούδη το οποίο στήριξαν εννιά βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην ΧΑ), προσπάθησαν να αποκρούσουν την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υψώνοντας τοίχο προστασίας στην πιθανότητα και μόνο έκθεσης του Π. Καμμένου στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της Θεσμών και Διαφάνειας.

Η στάση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ καταγράφηκαν διάλογοι σε οξύτατο κλίμα μεταξύ Τ. Χριστοδουλοπούλου και βουλευτών.

Από την πλευρά του κ. Λυκούδη κατατέθηκε εκ νέου η επιστολή για την κλήση Καμμένου στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών η οποία είχε χαρακτηρίσει "αόριστη" την προηγούμενη, και επί αυτής της επιστολής θα γίνει η σημερινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Τ. Χριστοδουλοπούλου την περασμένη εβδομάδα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν πως δεν χρειάζεται να έλθει και στην επιτροπή θεσμών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την στιγμή που θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης πάντως η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Νίκος Παρασκευόπουλος θα κάνουν ότι μπορούν για να μην έρθει στην Επιτροπή Θεσμών ο Π. Καμμένος γιατί η διαδικασία στην Ολομέλεια μπορεί να είναι επί αιτήματος σύστασης Εξεταστικής, όμως είναι "προστατευτική" απέναντι στον υπουργό.

"Στην Επιτροπή Θεσμών θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, υπάρχει διάλογος, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν πολλά" τόνιζαν οι ίδιες πηγές, "για αυτό δεν θέλει να έρθει. Στην Ολομέλεια θα υπάρχει αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών, είναι άλλη διαδικασία".

Στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Π. Καμμένο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ζητάει να διερευνηθεί "η εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, καθώς και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες".

Ενώ στο ίδιο αίτημα οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν επίσης να διερευνηθεί αν ήταν ενήμερος για τις επαφές αυτές και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήδη έχει υπερασπιστεί τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ από το βήμα της Βουλής για το θέμα αυτό.

Μετά το τέλος της συζήτησης την Παρασκευή θα γίνει φανερή ονομαστική ψηφοφορία, καθώς για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα