Στην κρίση της Ολομέλειας οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται σήμερα Τετάρτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αυστηρές ποινές για την παιδεραστία

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τον βιασμό και τον παιδικό βιασμό και την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Απουσιάζει όμως η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα

του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας στα θεία, την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Χρήση αποδεικτικών μέσων

Με την τροπολογία εισάγεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται ρύθμιση που απηχεί τις προβλέψεις του καταργηθέντος άρθρου 65 του ν. 4356/2015 (σ.σ. η κατάργησή της είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση). «Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης. Σημειωτέον ότι το άρθρο 65 του ν.4356/2015 είχε καταργηθεί με το άρθρο 586 περ. η΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκαλώντας αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου.

Απιστία τραπεζικών στελεχών

Το ζήτημα της κατ΄ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών για κακουργηματική απιστία, σε υποθέσεις δανείων, ήταν ζήτημα αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για απιστία. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, από το άρθρο 399 του ΠΚ, «για να μην υπάρχει ανάποδη ανάγνωση του Ποινικού Κώδικα», είπε ο κ. Τσιάρας, «πλέον μετατίθεται στο άρθρο 405 και περιγράφεται με τη γενικότερη φράση ότι η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πλέον απαιτεί την έγκληση και δεν λειτουργεί με τη λογική του αυτεπάγγελτου».

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η πολιτική μας να ενώσει τους Έλληνες κι αυτό ισχύει πιο εμφατικά, όταν μιλάμε για τα θέματα Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που, όπως είπε, απαντούν στην κοινή λογική και αίρουν προχειρότητες έτσι όπως νομοθετήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, παραμονές των εθνικών εκλογών.

«Η βασική πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενώσει τους Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν θέλουμε τον διχασμό που κάποιοι συνειδητά καλλιεργούσαν, το προηγούμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε οι επιλογές της ελληνικής πολιτείας να γίνονται αποδεκτές τουλάχιστον από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αν όχι από όλους τους Έλληνες πολίτες. Ειδικά, όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή η αναγκαιότητα περιγράφεται, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε εξηγήσει τους λόγους που δεν πρόκειται τελικά να επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα πρόβλεψη για την κακόβουλη βλασφημία στα θεία. Είπε ότι στόχος ήταν η προστασία των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα, και τα δικαιώματα των κατατρεγμένων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε όσους ασκούν κριτική να μην μπερδεύουν τη βλασφημία με την εξύβριση και εξήγησε ότι εφόσον υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, η διάταξη δεν μπορεί να εισαχθεί.

Τρομοκρατία

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται στο σκέλος της αντιμετώπισης τρομοκρατικών πράξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «πρέπει όλοι να συμφωνήσουν πως η ελληνική πολιτεία χρειάζεται νόμους και κανόνες με τους οποίους ο Έλληνας πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής». Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κατοχή και η χρήση μολότοφ είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία και, απαντώντας σε όσους μιλούν για ποινικοποίηση των ταξιδιών που μπορεί να σχετίζονται με την τρομοκρατία, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ για την τρομοκρατία.

Ενεργητική δωροδοκία

Για τις αλλαγές που αφορούν την ενεργητική δωροδοκία αλλά και την κατ' έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας την αναλογιστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση πλημμεληματοποίησε την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση».

Απιστία τραπεζικών στελεχών

Ιδίως για την κατ' έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται διότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην ευθύνη να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και στην ευθύνη να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κάνει τα βήματα που της αξίζουν».

«Αποτελούσε, για τη Νέα Δημοκρατία, πράξη πολιτικής συνέπειας απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή, αποτελούσαν αναγκαιότητα καθώς στις θεμελιακές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, με την ευρεία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν από τις εκλογές, «εμφιλοχώρησαν παραδρομές και αβλεψίες».

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούν προβληματικές διατάξεις των κωδίκων οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και δυσλειτουργίες, διορθώνονται αβλεψίες και λάθη για την εύρυθμη εφαρμογή της ποινικής διαδικασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα.

«Εγώ καταλαβαίνω: είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είστε νέα κυβέρνηση κι έχετε το δικαίωμα να κάνετε αλλαγές. Μην επικαλείστε, όμως, το επιχείρημα ότι άρχισαν να εμφανίζονται παθογένειες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού έτους», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Λάππας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «βάζοντας μέσα και την έννοια της διατάραξης της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων», μπορεί να ισχύσει η παροιμία «κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα».

«Ακόμα και στο πλαίσιο της διατάραξης της κοινής ειρήνης μπορεί να διαπιστώνεται διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους. Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “ κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα», ανέφερε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Για εμάς η Δικαιοσύνη, όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού, δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση. Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως θέλετε -λέτε- να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική Δεξιά», ανέφερε η Ν. Γιαννακοπούλου.

«Το νομοσχέδιο είναι με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα οικονομική κρίση που θα επιφέρει αντιδράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γι' αυτό και επιχειρείτε να βάλετε πιο βαθιά στο γύψο», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που επισήμανε ότι αυξάνονται οι ποινές για το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης», το οποίο «χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων», επανέρχεται η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, την ίδια ώρα, που τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας. Η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις για την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι επεκτείνεται το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης». Τέλος, για την αύξηση της ποινής για την κατοχή μολότοφ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ανοίγει

επικίνδυνους δρόμους για να «φυτεύονται» κακουργηματικές κατηγορίες σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

«Στην πλειονότητα των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα προβλέπεται είτε επίταση των ποινών είτε διεύρυνση του αξιοποίνου σε συμπεριφορές που μέχρι πρότινος ήταν ποινικά αδιάφορες. 'Αρα, λοιπόν, είναι αναμφίβολο ότι γενικότερα προωθείται μία αυστηροποίηση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η βουλευτής αναγνώρισε ότι «σε κάποιες από τις περιπτώσεις η αυστηροποίηση είναι πράγματι δικαιολογημένη και αναλογική, όπως στην εξίσωση της ποινικής μεταχείρισης μεταξύ παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων». Την ίδια ώρα όμως, όπως είπε στο νομοχέδιο, «αόριστες πράξεις τυποποιούνται ξαφνικά ως εγκλήματα τρομοκρατίας. Ενέργειες που προκαλούν γενική διακινδύνευση, ούτε καν εξειδικεύονται, ούτε επεξηγούνται».

Η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα ταξίδια. «Η Ελλάδα ήδη διαθέτει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλέγμα ειδικών ποινικών νόμων από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν έχει οδηγήσει στη μείωση της εγκληματικότητας. Ρωτάμε, λοιπόν: Από ποια κοινωνική επιταγή και ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα προκύπτει αυτή η ακραία ποινικοποίηση της εκπαίδευσης ή του ταξιδιού;», είπε η βουλευτής και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «ποινικοποιείτε συμπεριφορές αντικειμενικά ουδέτερες, όπως είναι η μαθητεία σε συγκεκριμένο αντικείμενο ή το ταξίδι σε συγκεκριμένο προορισμό, που δεν μπορούν καθ' αυτές να προξενήσουν, όχι μόνο βλάβη, αλλά ούτε καν διακινδύνευση σε έννομα αγαθά».

«Άμα πιάσετε ποτέ άνθρωπο να πετάει μολότοφ επ' αυτοφώρω και τον καταδικάσετε, εγώ θα κρεμαστώ», σχολίασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

«Κάποια στιγμή, όμως και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα ακούει αυτά τα πράγματα, θέλει ηρεμία. Εδώ μπαίνουν στα πανεπιστήμια, κάνουν ό,τι θέλουν, σπάνε τις αλυσίδες, έρχεται ο άλλος και λέει «καλά έκανες και έσπασες την αλυσίδα και την έκοψες με αλυσοπρίονο»», είπε ο κ.Μυλωνάκης και επέμεινε: «Εάν πιάσετε κανέναν επ' αυτοφώρω να πετάει μολότοφ, εμένα θα με δείτε να κρεμιέμαι στο Σύνταγμα, γιατί ποτέ κανένας δεν πρόκειται να συλληφθεί την ώρα που πετάει την μολότοφ. Ποτέ! 'Αρα, κανένας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κακουργηματικά».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα διάταξη για την τιμώριση της κακόβουλης βλασφημίας στα θεία.

«Όταν βρίζεις τα θεία, τον Ιησού Χριστό, θα πρέπει να τιμωρείσαι, όταν καις την Αγία Τράπεζα με έργο εξύβρισης, θα πρέπει να τιμωρείσαι αυστηρότατα και δεν θα πρέπει να τιμωρείσαι μόνο όταν βρίζεις τον Μωάμεθ και τον Αλλάχ. Και εκεί, βεβαίως, είναι αδίκημα, αλλά εδώ έχουμε καταντήσει ρατσιστές εναντίον των Ελλήνων», είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, εν λόγω, ποινικός κώδικας, νεα δημοκρατια, ελλαδα, νέα, βουλη, εκλογες, συριζα, διαδηλωσεις, site, ΚΚΕ, συγκεκριμένο, συνταγμα, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αγγελικη, αμα, κοινωνια, κομματα, οικονομικη κριση, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, μωαμεθ, οικονομια, πλαισιο, ωρα, αυξηση, αρθρο, απε, απιστια, βλεμμα, γινει, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δοθει, εγκληματα, εδρανα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, εννοια, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ηρεμια, ισχυει, ιησου, κυβερνηση, κωνσταντινιδης, λαθη, λαππας, λογο, μειωση, μολοτοφ, μαρια, ποινικός κώδικας, πολιτεια, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, σχεδιο, ταξιδια, κωνσταντινος, αλυσιδα, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, υπουργειο, κωδικες, κυριακου, νομικου, site, σπυρος, ταξιδι, τραπεζα, θεια, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα