Στην Κίνα ετοιμάζονται για την αυριανή Ημέρα της Κρίσης

Κιβωτός made in China

Εν όψει της 21ης Δεκεμβρίου, που από πολλούς θεωρείται η τελευταία μέρα του κόσμου, το κομμουνιστικό καθεστώς θεωρεί κάποιους «πιστούς» απειλή για την κοινωνία. Σε όλη τη χώρα, τα πρωτοσέλιδα είναι γεμάτα από επιστήμονες που μιλούν για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης. Δημοσιογράφοι παίρνουν συνεντεύξεις από διάσημους καλοφαγάδες στο Πεκίνο, ρωτώντας τους ποιο θα ήθελαν να είναι το τελευταίο γεύμα τους. Όσοι πιστεύουν ότι έφτασε η Ημέρα της Κρίσης, σπεύδουν σε ναυπηγεία για να αγοράσουν πλοία-κιβωτούς που πιστεύουν ότι

θα τους σώσουν.

Έπειτα, υπάρχουν και οι συλλήψεις. Η κινεζική αστυνομία έχει κάνει κάποιες, καθώς θεωρεί ότι το όλο θέμα αποτελεί απειλή για την κοινωνική σταθερότητα. Οι αρχές κρατούν προς το παρόν τουλάχιστον 93 μέλη της απαγορευμένης αίρεσης Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού, οι οποίοι μοιράζουν φυλλάδια και γραπτά μηνύματα στα κινητά, διαδίδοντας ότι «το τέλος του κόσμου πλησιάζει».

Μέρος των χριστιανών έχει υιοθετήσει την προφητεία των Μάγια, ότι ο κόσμος θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου. Από την Παρασκευή, οι οπαδοί πιστεύουν ότι ο ήλιος θα εξαφανιστεί για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια θα υπάρξουν σεισμοί, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές. Όσοι δεν πιστεύουν είναι καταδικασμένοι να χαθούν, λένε οι πιστοί, ενώ άλλοι έχουν σηκώσει τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να προετοιμαστούν για το δεύτερο ερχομό του «θηλυκού Ιησού».

Πιστοί της τελευταίας ημέρας του κόσμου υπάρχουν σε πολλές χώρες, αυτό που είναι εκπληκτικό όμως είναι ο βαθμός στον οποίο τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προβάλλει το θέμα. Η Κίνα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, έχει το υψηλότερο ποσοστό «πιστών» στην Ημέρα της Κρίσης και ακολουθεί πολύ κοντά η Ρωσία.

Το επισήμως αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου έχει μια μακρά παράδοση με τις διάφορες λατρείες. Το 1999, το κόμμα ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στην ιδιαίτερα δημοφιλή σέκτα του Φάλουν Γκονγκ, μιας βουδιστικής αίρεσης. Χιλιάδες μέλη της οργάνωσης κρατούνται από τότε, ενώ πολλοί έχουν κακοποιηθεί και σταλεί για επανεκπαίδευση σε στρατόπεδα εργασίας.

Η αίρεση του Παντοδύναμου Θεού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για το καθεστώς, καθώς απεικονίζει την Κίνα ως μια αυτοκρατορική οικογένεια σε παρακμή, που κυριαρχείται από ένα μεγάλο κόκκινο δράκο -μια αναφορά στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο πρέπει να ανατραπεί, όπως λένε οι οπαδοί.

Ωστόσο, πολύ πριν η Κίνα έγινε κομμουνιστική, οι ηγέτες της χώρας εξέφρασαν τον φόβο τους για τις διάφορες θρησκείες. Από το 1850 ως το 1864, ένας εμφύλιος πόλεμος γνωστός ως η Εξέγερση του Ταϊπίνγκ, με ηγέτη έναν άντρα που ισχυριζόταν ότι είναι ο μικρότερος αδερφός του Ιησού, άφησε 20 εκατομμύρια νεκρούς. Και σχεδόν ανέτρεψε την δυναστεία των Κινγκ. Το 1900, μια αντι-χριστιανική αίρεση της οποίας τα μέλη πίστευαν ότι ήταν απρόσβλητα στις σφαίρες, ξεκίνησαν αυτό που είναι γνωστό ως η Εξέγερση των Μπόξερ, πολιορκώντας τη διπλωματική συνοικία του Πεκίνου και προοιωνίζοντας το 1911 την πτώση της δυναστείας των Κινγκ. Σήμερα η επιβίωση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος δεν φαίνεται να απειλείται σοβαρά από την Ημέρα της Κρίσεως, εκτός φυσικά αν οι προφητείες των «πιστών» γίνουν πραγματικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι όλο και περισσότεροι Κινέζοι αποκτούν ένα είδος συνδρόμου με την Ημέρα της Κρίσης, αποθηκεύοντας τρόφιμα και άλλα υλικά επιβίωσης, ως μία ασυνείδητη πράξη για να αντιμετωπίσουν το στρες και το άγχος που κατατρώει τη ζωή τους.

Υπήρχε, λένε, ακόμα και μια σχέση με την Ημέρα της Κρίσης και το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής, όταν κάποιος εισέβαλε σε ένα σχολείο της επαρχίας Χενάν και μαχαίρωσε 22 μαθητές -συμπτωματικά την ίδια ημέρα με την τρομακτική επίθεση στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον 36χρονο ύποπτο, Min Yongjun, φέρεται να τους είπε ότι η πράξη του προκλήθηκε από την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα τελείωνε την Παρασκευή. Ακόμη και αν η Αποκάλυψη δεν γίνει την Παρασκευή, ήδη θα έχουν καταστραφεί πολλές ζωές από αυτούς που φοβούνται το τέλος του κόσμου.

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/12/18/china-s-doomsday-crackdown.html

Keywords
Τυχαία Θέματα