Εντυπωσιακή πτώση στα spreads, μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Standard&Poor’s προχθές το βράδυ και η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δέχεται και πάλι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για τον δανεισμό των εγχώριων τραπεζών προκάλεσαν κύμα ευφορίας στις αγορές. Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε χθες τόσο στα spreads

των ελληνικών κρατικών τίτλων, τα οποία σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση, όσο και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (δηλαδή, η διαφορά του σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού) επέστρεψε στα επίπεδα της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου 2011! Αργά χθες το βράδυ διαμορφώθηκε στις 1.025 μονάδες, ενώ κάποια στιγμή το απόγευμα περιορίστηκε οριακά κάτω και από τις 1.000 μονάδες. Η τιμή του συγκεκριμένου ελληνικού τίτλου ενισχύθηκε περίπου στο 47% της ονομαστικής αξίας, καθώς η απόδοσή του υποχώρησε ακόμη και κάτω από το 12%.

Παράλληλα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 878,41 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξεως του 4,81% και τζίρο 63,8 εκατ. ευρώ. «Πρωταγωνίστριες» στη χρηματιστηριακή κούρσα ήταν οι τράπεζες, των οποίων ο δείκτης «σκαρφάλωσε» 9,94% υψηλότερα, παίρνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα δέχεται ξανά από αύριο, Παρασκευή 21/12 ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση (collateral) για τη χρηματοδότηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν εκ νέου να δανείζονται από την ΕΚΤ –και όχι από τον μηχανισμό ρευστότητας ELA που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος–, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού τους. Με δεδομένο ότι το επιτόκιο του ELA ανέρχεται στο 2,75% ενώ εκείνο της ΕΚΤ στο 0,75%, το κέρδος υπολογίζεται περί τα 80 εκατ. ευρώ. Κριτήρια για την απόφαση της ΕΚΤ ήταν η θετική έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και η σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει η χώρα μας στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημοσιονομικής σύγκλισης, των αποκρατικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Θετικά σχόλια για τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα επεφύλασσε χθες και ο οίκος Fitch, ο οποίος ανέφερε σε έκθεσή του ότι η απόφαση των Ευρωπαίων να μειώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος συμβάλλει στην ενότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης. Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα μας θα δανειστεί 43,1 δισ. ευρώ το 2013, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν πάντως οι επισημάνσεις του οίκου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς, σύμφωνα με τη Fitch, 7 από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη –μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία– αντιμετωπίζουν προβλήματα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν θα τελειώσει άμεσα.

Στο μεταξύ, το hedge fund Third Point, με επικεφαλής τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Dan Loeb, είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Third Point αποκόμισε κέρδη ύψους 500 εκατ. δολαρίων από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα επαναγοράς, καθώς είχε αποκτήσει πριν από λίγους μήνες ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με μέση τιμή μόλις 0,17 ευρώ και τα αντάλλαξε στην τιμή των 0,34 ευρώ. Το fund του κ. Loeb φέρεται να έχει διατηρήσει σημαντικό «άνοιγμα» σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, εκτιμώντας ότι η τιμή τους θα ανεβεί 40% υψηλότερα το επόμενο έτος.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Keywords
Τυχαία Θέματα