«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στις εφορίες η σημερινή

Ο άμεσος αποκεφαλισμός σήμερα 165 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του φορολογικού μηχανισμού, έχει προκαλέσει σάλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με εντολή του υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, αντικαθίστανται άμεσα 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 προϊστάμενοι τμημάτων ΔΟΥ. Μεταξύ αυτών που φεύγουν είναι και ο γνωστός προϊστάμενος σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας ο οποίος

φέρεται να πηγαίνει στη ΔΟΥ Γαλατσίου. Με την ίδια απόφαση πολλοί προϊστάμενοι εφοριών υποβαθμίζονται σε απλοί υπάλληλοι.

Από τους απομακρυνθέντες, πάντως, γίνεται λόγος για παράνομο ξεκαθάρισμα καθώς γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να τηρούνται οι προβλεπόμενοι νόμοι, ούτε καν τα συμβόλαια αποδοτικότητας που είχαν υπογράψει πρόσφατα οι διευθυντές και υποδιευθυντές των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει παιχτεί με όλη αυτή την επιχείρηση απομάκρυνσης δεκάδων στελεχών, όμως, μπορούμε πολλά να υποθέσουμε:

Εδώ και μήνες και το antinews αλλά και πολλά μέσα ενημέρωσης γράφουν για έναν διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που έκανε «λευκή» απεργία, δεν εισέπραττε φόρους και γενικώς σαμποτάριζε την προσπάθεια δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας. Ο λόγος; Τους είχαν κόψει τους μισθούς κι όντας καλομαθημένοι τους κακοφάνηκε. Αυτό είναι απαράδεκτο κι αν όλοι αυτοί που απομακρύνθηκαν είναι μεταξύ όσων έκαναν λευκή απεργία τότε καλώς και αποκεφαλίστηκαν.Δεν ξέρουμε τον κομματικό προσανατολισμό όλων αυτών, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε στις ΔΟΥ το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια έπαιρνε 50% και 60%, οπότε υποθέτουμε ότι μεγάλη πλειοψηφία των διευθυντών ήταν «πράσινοι». Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, δεν δίνουμε εμείς πιστοποιητικά επαγγελματικών ή κοινωνικών φρονημάτων. Αν ωστόσο αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι εφορίες τα τελευταία χρόνια ήταν διαλυμένες, τότε καλά έκαναν και τα σάρωσαν όλα.Έχουμε όμως δύο ενστάσεις για την αιφνιδιαστική απόφαση του κ. Μαυραγάνη. Η πρώτη αφορά το πώς θα αντικατασταθούν αυτά τα στελέχη που απομακρύνονται. Διότι αν φύγουν οι πασόκοι (ή κάποιοι άλλοι) για να έχουμε επέλαση δικών μας παιδιών και όχι αξίων, τότε είναι ντροπή. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να το προσέξουν πολύ όσοι επέλεξαν να κάνουν τις αλλαγές.Η δεύτερη ένσταση αφορά το χρόνο που επελέγη για να γίνουν οι καρατομήσεις. Δεν ξέρουμε αν η απομάκρυνση τόσων στελεχών κάνει καλό την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή μπαίνει ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αν δηλαδή η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί καθυστερήσει τη μάχη που πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα. Βεβαίως, θα πει κανείς, κάθε αλλαγή μπορεί να σημαίνει και νέα πνοή. Ναι, αρκεί να μην έρθουμε μετά από δύο – τρεις μήνες και πούμε ότι ακόμη… ενημερώνονται οι νέοι διευθυντές.
Keywords
Τυχαία Θέματα