Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Λαυρεντιάδης

Την πύλη του Κορυδαλλού ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης πέρασε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χθες, τέσσερα 24ωρα μετά τη σύλληψή του για το σκάνδαλο της «χαριστικής» δανειοδότησης εταιριών συμφερόντων του από την Proton Bank και πλέον κρατείται στην 6η πτέρυγα των φυλακών όπου φιλοξενούνται κι άλλοι εμπλεκόμενοι στα λεγόμενα εγκλήματα του… λευκού κολάρου (όπως ο πρώην υπουργός ‘Ακης Τσοχατζόπουλος).

Πρόσωπο με πρόσωπο με τη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη

θα βρεθούν σήμερα τα τρία μέλη της διοίκησης της τράπεζας που φόρεσαν χειροπέδες την περασμένη εβδομάδα (Αντ. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζας και Δημ. Σαραμαντής), οι οποίοι αναμένεται να αγωνιστούν…με νύχια και με δόντια για να αποφύγουν το ενδεχόμενο προφυλάκισης και να καταρρίψουν το βαρύτατο κατηγορητήριο. Πρόκειται πάντως για ένα κατηγορητήριο-καταπέλτη, το οποίο σε 140 σελίδες «ακτινογραφεί» τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που συγκροτήθηκε από τον προφυλακισμένο πλέον επιχειρηματία και έδρασε από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2011, ανοίγοντας «τρύπα» άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Proton και ζημιώνοντας όχι μόνον τους μετόχους της τράπεζας που κατέρρευσε, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που έσπευσαν προς κεφαλαιακή της ενίσχυση. Στόχος, σύμφωνα με την ανακρίτρια, η εισροή χρήματος στον όμιλο Λαυρεντιάδη και κυρίως την εταιρία…ναυαρχίδα Alapis, που είχαν δημιουργήσει τεράστιες υποχρεώσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα (γίνεται λόγος για οφειλές σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ).

Άντληση κεφαλαίων

Συγκεκριμένα, μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει η…κάνουλα της δανειοδότησης από τις τράπεζες, δεδομένης μάλιστα της διαφαινόμενης ήδη την εποχή εκείνη επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, οι κατηγορούμενοι «μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Prοton, με τη συνεργασία τρίτων φαινομενικά άσχετων με τον ως άνω όμιλο εταιριών επιχειρηματιών και των εταιριών τους, που ενεργούσαν αληθώς κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών συμφερόντων του». Το σχέδιο επιτεύχθηκε δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνιών εξαγοράς εταιριών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεως, δανείων, κ.λπ.) που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από την τράπεζα, στην οποία για το λόγο εισήλθε και απέκτησε «κυριαρχική εξουσία στη λειτουργία της» η Λ. Λαυρεντιάδης. Το σχέδιο…απομύζησης της Proton άρχισε με τον επιχειρηματία να καλύπτει την πλειοψηφία των θέσεων του Δ.Σ. με πρόσωπα πλήρως ελεγχόμενα από αυτόν, με τη συνεργασία των οποίων προχώρησε στη συνέχεια τεχνηέντως στην παντελή αποδυνάμωση των εσωτερικών ελεγκτικών της μηχανισμών «για να καταστεί δυνατή η ταχεία, άμεση και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του Ομίλου Λαυρεντιάδη». Χαρακτηριστικά αναφέρεται η τοποθέτηση της Σμαράγδας Λιαρμακοπούλου –η οποία θα απολογηθεί την Πέμπτη- «η οποία στερείτο παντελώς βασικών γνώσεων επί τραπεζικών θεμάτων» στην κεφαλή της Διεύθυνσης Πίστης Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων κ.ά.

Το κόστος διάσωσης…διά χειρός Βενιζέλου

Οι ενέργειες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι ανέρχονται σε 32, σημειώνει η ανακρίτρια, ζημίωσαν την ίδια την τράπεζα και τους μετόχους της, εκμηδενίζοντας την περιουσία τους. Επίσης έβλαψε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έσπευσε προς διάσωσή της με το διαχωρισμό της σε παλαιά και νέα-υγιή Proton, διά αποφάσεων του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου τον Οκτώβριο του 2011 και την υπαγωγή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων και Επενδύσεων.

Με 80 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε το Δημόσιο

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Δημόσιο επιβαρύνθηκε για την κάλυψη 17.817.317 προνομιούχων μετοχών της Proton, διαθέτοντας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να «μπει» η τράπεζα στις διατάξεις του νόμου 3723/08 (περί λήψης μέτρων στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος), το ΤΧΣ επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 250 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος ΝΕΑ Proton, ενώ με 862 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνθηκε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Στους ζημιωθέντες συμπεριλαμβάνεται από την ανακρίτρια και η νέα τράπεζα, όπως επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος ως διαχειριστής των κεφαλαίων προς ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές οι κατηγορούμενοι εξαπάτησαν τα αρμόδια όργανα, αφού «γνώριζαν καλά ότι δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της Proton στο πλαίσιο του νόμου 3723/08 και από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι παρουσίασε αύξηση του ενεργητικού της πάνω από το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της περιόδου 1987-2007» (41% έναντι 15%), αλλά και ότι η ΕΚΤ προτίθετο να λάβει μέτρα αποθάρρυνσης της «υπερβολικής εξάρτησης της Proton από αυτή για άντληση ρευστότητας». Παρ’ όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι -αναφέρει η ανακρίτρια- διόγκωσαν το χρηματοδοτικό άνοιγμα (ΜΧΑ) της τράπεζας έναντι των πελατών της, με την έγκριση και εκταμίευση ιδιαίτερα επισφαλών χρηματοδοτήσεων «εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς βάσιμες προοπτικές ανάκτησης των εκταμιευθέντων κεφαλαίων, σε πιστούχους αληθώς συνδεδεμένους με τις εταιρίες του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Άλλωστε, υπογραμμίζει η ανακρίτρια, το μεγαλύτερο μέρος των πιστοδοτήσεων έλαβε χώρα στο πλαίσιο της φερόμενης αναδιάρθρωσης του Ομίλου Λαυρεντιάδη, με την πώληση εταιριών και τη μεταβίβαση κλάδων δραστηριοτήτων αντί υπερβολικού τιμήματος, δήθεν βάσει αποτιμήσεων ορκωτών λογιστών, αλλά στην πραγματικότητα βασιζόμενες στις παραδοχές του ίδιου του πωλητή (της Alapis), προκειμένου να αυξηθεί το τίμημα. Οι εν λόγω μεταβιβάσεις έγιναν –ακόμα και με ιδιωτικά συμφωνητικά- προς νεοσυσταθείσες εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρίες, με ελάχιστο νόμιμο κεφάλαιο, χωρίς καμία επιχειρηματική, εμπορική δραστηριότητα, που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από την Proton για να αγοραστούν οι αποσχισθείσες εταιρίες της Alapis (της Elfe), των οποίων βασικοί μέτοχοι ήταν στελέχη της Alapis και συνεργάτες του Λαυρεντιάδη. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αγοραστές ήταν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες από τους οποίους η Alapis είχε προηγουμένως εξαγοράσει εταιρίες ιδιοκτησίας τους! Με την τοποθέτηση και διακίνηση των εν λόγω χρηματοδοτήσεων, που γνώριζαν ότι ήταν προϊόν απάτης –καταλήγει η ανακρίτρια-, η…συμμορία Λαυρεντιάδη χρησιμοποίησε με πρόθεση το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υπεξαίρεση των χρημάτων της Proton και συγκάλυψε την παράνομη προέλευσή του (ξέπλυμα).

Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα