Σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη στους επόμενους 12-18 μήνες

Στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Κατανόησης, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2013, αλλά επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που απειλούν την υλοποίηση του προγράμματος. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι: η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή και η πολιτική αντίσταση απέναντι σε ορισμένα

σημεία του προγράμματος, οι ενστάσεις οργανωμένων συμφερόντων, το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2013 να αποδειχθούν μεγαλύτερες απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί και η πιθανότητα «να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη να καλυφθεί το συνεπακόλουθο δημοσιονομικό κενό». Η επισήμανση-προειδοποίηση αυτή αποκτά αυξημένη βαρύτητα, καθώς έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εύσημα

Στις 195 σελίδες του κειμένου αποδίδονται εύσημα στην κυβέρνηση για την προσπάθειά της να καλύψει το «χαμένο έδαφος» και υποστηρίζεται ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη θα έλθουν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι διαρθρωτικές αλλαγές και θα αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η υπέρβαση που παρατηρήθηκε φέτος στις δαπάνες Yγείας. «Κίτρινη κάρτα» δείχνει η Κομισιόν στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Μάλιστα, προχωρά σε νέα αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου, περιορίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις κατά 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016. Ο πήχυς μπαίνει πλέον στα 10,1 δισ. ευρώ, με προοπτική το ποσό αυτό να φθάσει σωρευτικά τα 25,6 δισ. ευρώ το 2020. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, μέχρι τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ακολουθήσουν οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και ως τον Δεκέμβριο το μεγάλο project του Ελληνικού. Για να μην υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα συνεπεία υστερήσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η χώρα μας θα πρέπει να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς, 1 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο και από 700 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2013.

Κακά μαντάτα

Η έκθεση καταγράφει επίσης την επιδείνωση των προοπτικών βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, η οποία είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., της υστέρησης στις αποκρατικοποιήσεις και της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όσον αφορά στη βαθύτερη των προβλέψεων ύφεση, η Κομισιόν την αποδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η διπλή εκλογική αναμέτρηση, στην εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και στις δυσμενείς πιστωτικές συνθήκες, ενώ παραδέχεται ότι ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων, η οποία όμως οφείλεται «στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος».

Επιβαρύνσεις

Κατά τα λοιπά, στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται το σύνολο των δυσβάσταχτων μέτρων που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και σε σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ αναφέρονται ρητά δεσμεύσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες θα προσθέσουν νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, όπως:

Αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης τον προσεχή Ιανουάριο, περαιτέρω αναπροσαρμογή τον Μάιο ώστε η τιμή να αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και κατάργηση των ειδικών τιμολογίων τον Ιούνιο, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ τον ερχόμενο Ιούνιο και αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τον προσεχή Οκτώβριο κατά τουλάχιστον 25%.Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές ως τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος οι ρυθμίσεις

Ακόμη, ορίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εισαγάγει νέες ευνοϊκές διατάξεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, περαιώσεις κ.λπ., ενώ οι ρυθμίσεις καταβολής χρεών θα αφορούν μόνο φορολογουμένους με προσωρινές οικονομικές δυσχέρειες οι οποίοι ήταν φορολογικά συνεπείς κατά το παρελθόν.

Τα προαπαιτούμενα για τα 14,8 δισ. ευρώ

Για τη δόση του Ιανουαρίου:

Ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.Προσαρμογή των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης, με βάση την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου

Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη θέσπιση 3ετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.

Για τη δόση του Μαρτίου

Ολοκλήρωση του σχεδίου αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων, και καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.Αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. (τριμηνιαία επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου).

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα