Σοσιαλισμό με ευρώ υπόσχεται τώρα ο Λαφαζάνης!

Είναι φανερό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει χάσει κάτι απ’ τη σπιρτάδα και το τσαγανό του ενάντια στο ευρώ το τελευταίο διάστημα. Είναι γενικά «πεσμένος» και φαίνεται σε όλη τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία δείχνει διάθεση να «προσκυνήσει» την κυριαρχία των απόψεων Μηλιού, Σταθάκη και Δραγασάκη.

Έχει ενδιαφέρον πάντως απ’ αυτή τη σκοπιά να διαβάσει κανείς τη συνέντευξή του στο left.gr, ιστότοπο που απηχεί και στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ

και απευθύνεται στον κόσμο της Αριστεράς.

Στο ερώτημα που δέχεται λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για την κατεύθυνση των συνεργασιών και των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει πως πρέπει «να αποσαφηνίσει ακόμη περισσότερο, να κάνει πιο ριζοσπαστικό, ακόμα πιο συνεκτικό, πιο εύληπτο και πιο κατανοητό στο λαό το εναλλακτικό του πρόγραμμα. Και στη βάση αυτού του προγράμματος, του αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστικό ορίζοντα, να επιχειρήσει τις όποιες συνεργασίες. Συνεργασίες πρέπει να κάνει και θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στη βάση μιας σταθερής, συνεπούς αντιμνημονιακής πολιτικής που θα έχει προοπτική τον σοσιαλισμό. Με δύο λόγια –συνεχίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης– θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μεταβατικό πρόγραμμα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, ένα πρόγραμμα που θα ανασυγκροτήσει τη χώρα, που θα τη βάλει σε τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό βάλτο και αυτή η προσπάθεια μας, αυτός ο στόχος μας, θα είναι ο γνώμονας για την πολιτική των συνεργασιών μας. Θέλουμε δηλαδή η Αριστερά να σπάσει τις προκαταλήψεις και να μπορέσουν οι μεταβατικές πολιτικές και το μεταβατικό της πρόγραμμα να καταστούν το επίκεντρο μιας νέας πολιτικής και λαϊκής ενότητας».

(Οι υπογραμμίσεις με τα μπολνταρισμένα αποσπάσματα είναι της Ίσκρα που αναδημοσιεύει τη συνέντευξη Λαφαζάνη).

Δύο παρατηρήσεις από τα όσα διαβάσαμε έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τις ζυμώσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς ακόμα και σε δυνάμεις της Κομμουνιστικής Αριστεράς.

Η απουσία απ’ το λεξιλόγιο Λαφαζάνη για πρώτη φορά της εξόδου απ’ το ευρώ. Μιλάει για «αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα»! Προφανώς γνωρίζει ότι σοσιαλισμός στο ευρώ δεν γίνεται. Ο ίδιος άλλωστε τα έλεγε στον Τσίπρα πριν από κάτι μήνες ότι οι τροικανοί δεν θα χρηματοδοτούν την Ελλάδα για να κάνει σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς μια Αριστερή κυβέρνηση.

Αντίθετα στο λεξιλόγιο του Λαφαζάνη προστίθεται τώρα η έννοια του «μεταβατικού προγράμματος». Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η έννοια του μεταβατικού προγράμματος χρησιμοποιείται από μερίδα διαφωνούντων του ΚΚΕ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά της πολιτικής των ηγεσιών τους, αλλά και άλλων ανένταχτων αριστερών για να υποδηλώσουν την ανάγκη κάποιων άμεσων στόχων που πρέπει να θέτουν τα κόμματά και οι συλλογικότητες στις οποίες ανήκουν και σ’ αυτό το πλαίσιο να αναζητήσουν συνεργασίες στο πολιτικό επίπεδο.

Βέβαια στο τι εννοεί καθένας όταν μιλάει για μεταβατικό πρόγραμμα προς το σοσιαλισμό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Ο καθένας το ορίζει όπως θέλει. Άλλοι δηλαδή συμπεριλαμβάνουν στους άμεσους στόχους μόνο τον αγώνα κατά της μνημονιακής πολιτικής, άλλοι την έξοδο απ’ την ευρωζώνη και άλλη λένε ότι τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πάλης εκτός απ’ την έξοδο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Μάλιστα σ’ αυτή τη βάση αυτών των ζυμώσεων υπάρχει και μια σχετική κινητικότητα ακόμα και για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων και κομματικών φορέων στο χώρο αυτό.

Ο Λαφαζάνης ως έμπειρος και χρόνια στο κουρμπέτι πετάει τα περί μεταβατικού προγράμματος για να μπορεί, -η μόνη λογική εξήγηση είναι αυτή- να παρέμβει στις ζυμώσεις μπας και τραβήξει δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο ίδιος μάλλον αντιγράφει την τακτική Τσίπρα ο οποίος την ώρα που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αριστερός την ίδια ώρα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση». Η μετάβαση στο σοσιαλισμό θα γίνει μέσα στο ευρώ ή έξω απ’ αυτό; Δε νομίζει ότι πρέπει να απαντήσει ο Λαφαζάνης σ’ αυτούς που απευθύνεται μέσω του αριστερού left.gr αν θέλει να είναι ειλικρινείς πολιτικά;

Καθώς φαίνεται οι πολλοί πασόκοι που μαζεύτηκαν στην Κουμουνδούρου δεν αφομοιώθηκαν αλλά αφομοίωσαν το ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το ΠΑΣΟΚ πέθανε, ζήτω το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα