Σαμαράς: ξεχάστε τις εκλογές

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Άρη Ραβανό, ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας και τονίζει ότι έως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών. Εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική

κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

Κύριε πρόεδρε, στην πρώτη σας συνέντευξη μετά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό, τι μήνυμα στέλνει η νέα κυβέρνηση;

Ότι βρισκόμαστε σε νέα μέρα. Στην ίδια κατεύθυνση: να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια, να φέρουμε πιο σύντομα την Ανάπτυξη. Αλλά σε νέα φάση. Έχουμε ήδη βάλει την ατζέντα του αύριο. Σας θυμίζω ότι πριν δύο χρόνια –και πριν ένα χρόνο ακόμα–δεν ήταν εύκολο να μιλήσουμε για το αύριο. Αγωνιζόμασταν να επιβιώσουμε στο σήμερα. Παλεύαμε ακόμα με τα προβλήματα που μας είχε κληροδοτήσει το χθες. Τώρα αυτά τα αφήνουμε πίσω και κοιτάμε το αύριο της ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση, στηριγμένη σε όσα ήδη πετύχαμε, συμβολίζει αυτή τη νέα μέρα.

Θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών; Είδαμε πολλές αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, να περιμένουμε και αλλαγή πολιτικής;

Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα.

Οι μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνσή τους, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης συνολικά, όχι επί μέρους υπουργών.

Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν σωστά και με απόλυτη προσήλωση στο νόμο. Θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» δεν υπήρξε. Εκείνο που υπήρξε είναι ότι κάποιες φορές οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν ως ένα «πικρό χάπι» κι όχι ως μία λύτρωση για την κοινωνία. Από δω και μπρός, η ωφέλεια για όλους από τις μεταρρυθμίσεις θα φαίνεται όλο και περισσότερο. Και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται είναι όλο και πιο προφανής η άμεση ωφέλειά τους για το σύνολο. Κι έτσι τέτοιου είδους ερωτήματα θα μας απασχολούν όλο και λιγότερο…

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Όσο εξαρτάται από δανειστές για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της, χάνει «βαθμούς ελευθερίας». Όταν καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της και να καλύπτει τις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της κερδίζει «βαθμούς ελευθερίας». Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα».

Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς ελευθερίας, έχει βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική χώρα. Όσο ολοκληρώνεται αυτό, τόσα η λέξη «τρόϊκα» θα γίνεται ανάμνηση από το παρελθόν. Φτάνει βέβαια, να μην αφήσουμε ποτέ ξανά την Ελλάδα να κυλήσει πίσω σε τέτοια εφιαλτική κρίση.

Είναι η ώρα να βάζουμε κι εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων…Είναι μια σωστή επισήμανση του νέου υπουργού Οικονομικών του Γκίκα Χαρδούβελη, την οποία είχαμε υιοθετήσει καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ήδη την θεσπίσαμε, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν μας την εισηγήθηκε η Τρόϊκα! Ήταν δική μας ιδέα που την αποδέχθηκε με ανακούφιση η αγορά. Σαν κι αυτήν υπάρχουν και πολλές άλλες.

Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα.Κι έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά. Το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης το επισήμανε αυτό, είναι μια ακόμα ένδειξη ότι περνάμε σε επόμενη μέρα…

Για το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είμαστε έτοιμοι στο φθινόπωρο. Αλλά αυτό θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Όμως κάποιες από αυτές τις μειώσεις, θα γίνουν πριν από άλλες και πολύ πιο σύντομα. Για το πότε και πόσο, για το πόσο σύντομα ή πόσο άμεσα, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εκεί, στα μέσα του φθινοπώρου. Όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς πάνε οι στόχοι των δημοσίων εσόδων φέτος, πώς πάνε τα πλεονάσματα, αν θα έχουμε υπέρβαση στόχου και φέτος, άρα αν θα μπορούμε να ελαφρύνουμε κάτι από την αμέσως επόμενη χρονιά.

Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Ούτε σαν κι αυτά που αναφέρατε, ούτε άλλα…Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις. Αυτό έχει γίνει ήδη: Μέσα στο 2013 είχαμε σημειώσει μικρή πρόοδο, κι έτσι πετύχαμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση… Άλλωστε, για ολόκληρο το 2013 πήγαμε καλύτερα, και πέρα από το «κοινωνικό μέρισμα» πετύχαμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών που θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει και μικρή αύξηση αποδοχών των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Μικρή ασφαλώς, αλλά μιλάμε για την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε χρόνια.

Δεν υπόσχομαι τίποτε που δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορώ να το καλύψω. Αλλά και δεν παύω να αναζητώ τρόπους για να δώσω ανακούφιση εκεί που χρειάζεται. Όπως δεν ξεχνώ και τις δεσμεύσεις μου. Έστω κι αν χρειαστεί κάποιος χρόνος…Θα σας πω, όμως δύο πράγματα: Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξη μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά. Και μεγάλη μερίδα του κόσμου θα νιώσει τη διαφορά.

Πόσο εφικτό είναι να εξαντλήσετε την τετραετία όπως λέτε; Το ρωτώ διότι υπάρχει και ο σκόπελος της Προεδρικής Εκλογής, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι εάν υπάρξει μια καλή λύση στο ζήτημα του χρέους θα προσφύγετε με αυτή ως όπλο στις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν σήμερα, θα υπάρξει καλή έκβαση και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά αυτό δεν είναι κίνητρο για μένα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Είναι κίνητρο για εκείνους που ήθελαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, να το… ξεχάσουν!Εμείς ξέρουμε πως όσο περνάει ο καιρός, από δω και μπρός, θα υπάρχει «μόνο πάνω» για τη χώρα. Και ο κόσμος θα το νιώθει όλο και περισσότερο…Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το «παιγνίδι», να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Εμάς εδώ κατάντησε ο «κανόνας» τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύ θλιβερός κανόνας…Πέρα όμως από την εξάντληση της τετραετίας ως θέμα αρχής, που το πιστεύω, στην περίπτωσή μας συμφέρει απολύτως και την κυβέρνηση: γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος της, γιατί κάθε μήνας που περνάει η αίσθηση βελτίωσης θα γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Και ήδη, ως το τέλος του χρόνου, θα είναι αισθητή από πολλούς. Κι έτσι, όσοι ήλπιζαν σε πρόωρες εκλογές, ούτε θα μπορούν να τις προκαλέσουν ούτε θα τους συμφέρει πλέον..Εξ άλλου ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι…Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας…

Η «Νέα Ελλάδα» για την οποία μιλάτε έχει ως στρατηγικό σημείο την αμφίπλευρη διεύρυνση και τις συνθέσεις ή πρέπει να υπάρξει στροφή προς τα δεξιά; Είδαμε υπουργό Οικονομικών, ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Η «Νέα Ελλάδα» είναι το όνομα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε για τη χώρα μας. Στη θέση εκείνου που χρεοκόπησε και μας οδήγησε στην κρίση…Δεν είναι όνομα κόμματος. Είναι όραμα ελπίδας!Χωράει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Ό,τι κι αν πίστευαν κάποτε. Ό,τι κι αν ψήφισαν κατά καιρούς.Δεν κάνει στροφές προς τα δω ή προς τα κει. Συνθέτει για το μέλλον, αλλά ξεκολλάει από το παρελθόν.Δεν «μετράμε» τους ανθρώπους ανάλογα με το από πού προέρχεται ο καθένας. Μας ενδιαφέρει πού πάμε όλοι μαζί!Και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών δεν προερχόταν από την κεντροδεξιά. Κι έκανε πολύ καλή δουλειά…Και πολλοί υπουργοί από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και άλλοι από την κεντροαριστερά, επίσης έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ανεξαρτήτως από το που προερχόταν ο καθένας. Έχουν αλλάξει τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, που το τι ψήφιζε και τι πίστευε ο καθένας πριν από την κρίση, δεν παίζει ρόλο. Άλλωστε, όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Όλοι πρέπει να αφήσουμε το «παλιό» πίσω μας. Κι όχι από τη μια να ζητάμε να αλλάξουν όλοι και όλα, κι από την άλλη να κρίνουμε τους ανθρώπους από το τι ψήφιζαν ή πίστευαν πριν… δεκαπέντε χρόνια!Ικανούς ανθρώπους θέλουμε. Έντιμους ανθρώπους θέλουμε. Έτοιμους ανθρώπους να συνεισφέρουν σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Που δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη χώρα και το μέλλον της! Και πάντα στα στέρεα θεμέλια βασικών αρχών Πατρίδας και Δημοκρατίας! Και με όραμα μιαν αληθινά ευρωπαϊκή Ελλάδα: της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και την ευημερίας. Αυτή είναι η «νέα Ελλάδα». Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα