Σώσαμε τις καταθέσεις από το κούρεμα, λένε τώρα από το Μάξιμου!

«Τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών, στα οποία συμμετέχουν οι επίτροποι του ΤΧΣ, ως βασικού μετόχου, αποφασίζουν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με αποκλεισμό του ΤΧΣ από τα δικαιώματα προτίμησης. Για το λόγο αυτό τα μέλη του ΤΧΣ ζητούν άμεσα νομοθετική κάλυψη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, που συνιστά η άμεση καταγραφή ζημιάς (dilution) της περιουσίας του ΤΧΣ με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη ετοιμάζεται. Με τις ΑΜΚ που ανακοινώθηκαν «επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε χαμηλά

επίπεδα, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη απομείωση του ποσοστού αυτού, σε επίπεδα, που δεν θα έχουν στρατηγική σημασία και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.

Είναι εύλογο να επιδιώκουν την προσέλκυση ξένων επενδυτών, γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να επιστρέψουν αυτά που τους δόθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών τους, δηλαδή τα οφειλόμενα στους Έλληνες φορολογούμενους».

Δεν έχει περάσει παρά 1,5 χρόνος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε την παραπάνω ανακοίνωση για την ανακεφαλαιοποίηση απειλώντας με διώξεις και άλλα τέτοια. Αν ανατρέξει κανείς στην εποχή εκείνη θα βρει πλήθος δηλώσεων κατά του Σαμαρά, του Προβόπουλου, του Στουρνάρα, των διοικήσεων των τραπεζών κ.λπ.

Να θυμίσουμε τι έλεγε ο Τσίπρας το 2014: «Χαρίζουν τις τράπεζες αδιαφορώντας για τη ζημιά του δημοσίου. Αυτό είναι έγκλημα το οποίο στη νομική ορολογία λέγεται κακουργηματική απιστία. Συντελείται έγκλημα κατά του λαού».

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν σήμερα τόλμησε να βγάλει non paper και να δικαιολογηθεί για το έγκλημα που έγινε με την τωρινή ανακεφαλαιοποίηση. Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, των μικρομετόχων που έχουν βάλει τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες αλλά και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών που έχασαν δισεκατομμύρια.

Τολμά λοιπόν το Μαξίμου να βγάζει ενημερωτικό σημείωμα και να λέει ότι έσωσε τις καταθέσεις από το κούρεμα. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αναλυτικά η ενημέρωση της κυβέρνησης:

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επισημαίνονται τα εξής:

•Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, καθώς από τις αρχές του 2016 τίθεται σε ισχύ κοινοτική οδηγία που αφήνει ακάλυπτες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει από την αγορά τα αναγκαία ποσά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση.

•Διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες

•Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

•Η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη αλλά θα είναι ουσιαστική αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

•Η νέα ανακεφαλαιοποίηση έχει σχεδιαστεί με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε στην παρούσα φάση.

•Σε ότι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης καθώς στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Επομένως η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών είναι ένα γεγονός το οποίο είχε ήδη συντελεστεί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Αν υπήρχε κακουργηματική απιστία στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ο Τσίπρας και η παρέα του δεν πρέπει να αποκτήσουν τώρα πτέρυγα στον Κορυδαλλό;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα