H ελάφρυνση του δημόσιου χρέους περνάει από το Εurogroup

10:13 5/7/2012 - Πηγή: Antinews

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναλάβουν, στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων των ηγετών της ευρωζώνης της περασμένης Παρασκευής, να ξεκαθαρίσουν το θέμα της αναδρομικής ισχύος της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η αναδρομική ισχύς ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο,

δεδομένου ότι, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, θα μειωθεί δραστικά το χρέος των εν λόγω χωρών.

Ο εκπρόσωπος του αντιπρόεδρου για το Ευρώ δεν ήταν σε θέση χθες να απαντήσει για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μόλις τώρα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ θα τεθεί σε ισχύ μόλις συγκροτηθεί ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συζήτηση σχετικά με την προώθηση των αποφάσεων των ηγετών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή μόλις ξεκίνησε και συνεπώς είναι πρόωρο να πούμε σε ποια κράτη-μέλη θα εφαρμοστεί και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος, γιατί σε αυτό το στάδιο δεν το γνωρίζουμε, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ποιους αφορά

Το θέμα της αναδρομικής ισχύος αφορά άμεσα την Ισπανία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης για επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η οποία θα γίνει πριν από την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας προσφυγή των τραπεζών στον ΕΜΣ. Επίσης, και την Ελλάδα που έχει λάβει στήριξη για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Στη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης καλείται η Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. «Ζητούμε από το Συμβούλιο να μελετήσει κατεπειγόντως αυτές τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012», αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «αφότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, «το Εurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως», καταλήγει η δήλωση.

«Πράσινο» από την Ευρωβουλή

Εξάλλου, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών χαιρετίστηκαν χθες από την Ευρωβουλή, η οποία υιοθέτησε και ψήφισμα στο οποίο τονίζει πως (οι αποφάσεις) βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι τόσο επείγουσ

Keywords
Τυχαία Θέματα