Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Δύο παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο - Ζημιές σε σπίτια

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13.51 η οποία έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, ενώ χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διάρκεια του σεισμού.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Στην αναθεωρημένη ενημέρωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 17 χλμ.

Βόρεια της Σάμου (νωρίτερα ανέφερε ότι το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή 19 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου), σε εστιακό βάθος 11,8 χλμ. (έναντι εστιακού βάθους 2 χλμ. που ανέφερε νωρίτερα)

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε αναφέρει πως ο σεισμός ήταν 6,6 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ., ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναβαθμίζει κατά πολύ τον σεισμό σε 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οκτώ τραυματίες, δύο παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο

Δύο παιδιά, μαθητές πιθανότατα του λυκείου, καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου μέσα στην πόλη της Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρεπόρτερ της ΕΡΤ, τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου.

Το ΕΚΑΒ βρίσκεται στο σημείο του συμβάντος και έβγαλε τα σώματα των παιδιών, πιθανότατα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Τέσσερις τραυματίες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. "Πρόκειται κυρίως για ορθοπεδικά τραύματα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τρία μικρά τσουνάμι

Λόγω του ισχυρού σεισμού δημιουργήθηκαν τρία μικρά τσουνάμι με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει κυριολεκτικά στη στεριά. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως το νερό έφτασε περίπου στο μισό μέτρο ύψος, προκαλώντας ζημιές στα παραλιακά καταστήματα και σπίτια. Η πιθανότητα για ακόμη ένα τσουνάμι είναι μικρή σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά Ερευνητή του Γεωδυναμικού.

Σμύρνη: Τουλάχιστον 4 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες από τον σεισμό

Στη Σμύρνη περίπου 20 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ τουλάχιστον 150 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε "καταπονημένα" κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν "καταπονηθεί".

Στην εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό προχώρησε και ο κ. Αθανάσιος Γκανάς Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, λαμβάνοντας όπως είπε υπόψη το ιστορικό της περιοχής.

Επίσης, ο κ. Γκανάς χαρακτήρισε ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 μετασεισμοί 4 Ρίχτερ και πάνω.

Kατέρρευσε μεγάλο τμήμα Εκκλησίας στο Καρλόβασι

Μεγάλο τμήμα της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι κατέρρευσε λόγω του ισχυρού σεισμού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Ζημιές σε κτίρια καταγράφονται σε όλη την έκταση του νησιού, ενώ κτίρια που έχουν καταρρεύσει είναι κυρίως παλιά και ακατοίκητα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Λόγω των ζημιών στο οδικό δίκτυο έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ μηχανήματα της περιφέρειας επιχειρούν να ανοίξουν και πάλι τον δρόμο.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Επιφανειακός ο σεισμός - έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

"Η Σάμος άντεξε" Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

"Η Σάμος άντεξε" έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter, ενημερώνοντας ότι κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. "Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με το αεροπλάνο της Πολιτικής Προστασίας αναχώρησε μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα για τη Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαραδαλιάς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, απ' όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Σάμο για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο διοικητής 1ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α' Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ταρακουνήθηκαν τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου. Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω, της Καλύμνου, του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Τουρκία: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στο Αιγαίο

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ στο Αιγαίο. 'Οπως ανέφερε το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σεισμος, σεισμος τωρα, παιδια, σπιτια, ριχτερ, το νησι, υφυπουργός εσωτερικών, ελλαδα, χλμ, ΕΡΤ, εκαβ, συγκεκριμένο, ριχτερ, ΑΠΘ, οασπ, twitter, συμμετοχή, εμακ, αιγαιο, μμε, capital, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, αλλαγη ωρας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, οασπ, εκαβ, θαλασσα, μμε, νησι, νησια, πτησεις, πυροσβεστικη, σαμος, σμυρνη, υψος, ωρα, capital, αεροπλανο, ακης, ασυλο, βορεια, βρισκεται, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γινει, γινονται, γκανα, δευτερο, διοικηση, διοικητης, δικτυο, δονηση, εγινε, εγρηγορση, ειπε, εκτιμηση, εμακ, εμμανουηλ, ενημερωση, επικοινωνια, ερευνα, εσωτερικων, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υφυπουργος, ιστορικο, κτιρια, μηκος, μητσοτακης, ρεπορτερ, νερο, ομαδα, προβληματα, πυροσβεστικη υπηρεσια, σιγουρα, συγκεκριμένο, συμμετοχή, τμημα, τουρκια, τρια, τσουναμι, υπουργειο μεταφορων, ισχυρος, υφυπουργός εσωτερικών, χρηστος, χλμ, ιδιαιτερα, υπουργειο, γκανας, κωστας, λεκκας, νεκροι, νοσοκομειο, ορθοπεδικα, πληροφοριες, σωματα, υγειας
Τυχαία Θέματα