Σε τεράστιο πρόβλημα εξελίσσεται η «εκδικητική πορνογραφία»

09:27 5/4/2014 - Πηγή: Antinews

Αύξηση των καταγγελιών για φαινόμενα «εκδικητικής πορνογραφίας», όπως είθισται να ονομάζονται, παρατηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσεις στην Μεγάλη Βρετανία. «Εκδικητική πορνογραφία» ονομάζεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών αλλά και λεπτομερειών σχετικά με μία πρώην σύντροφο (το φαινόμενο αφορά κυρίως γυναίκες) χωρίς φυσικά την έγκρισή του, με απώτερο στόχο, κυρίως, να έρθει σε δύσκολη θέση (κοινώς να γίνει ρεζίλι) αν και δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που διατυπώθηκαν και εκβιασμοί με αντάλλαγμα τα χρήματα. Οι βρετανικές οργανώσεις Εθνική Γραμμή Βοήθειας απέναντι στην Ενοχλητική Παρακολούθηση, Βοήθεια για τις Γυναίκες και το Βρετανικό Κέντρο για ασφαλέστερο Διαδίκτυο, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο έχει διογκωθεί και κατ’ επέκταση έχουν αυξηθεί και οι σχετικές καταγγελίες.

Εκπρόσωποι των βρετανικών οργανώσεων θέτουν πλέον ανοιχτά το ερώτημα μήπως θα πρέπει να υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία η οποία θα επιβάλλει συγκεκριμένες δικαστικές διώξεις σε όσους εκθέτουν κατά τον απαξιωτικό και εξευτελιστικό αυτό τρόπο τις πρώην συντρόφους τους (ο οποίος μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο της ζωή τους σε περίπτωση που κοινοποιηθούν η διεύθυνση και το τηλέφωνο των θυμάτων, κάτι που συμβαίνει συχνά). Υποστηρίζουν ότι στην Μεγάλη Βρετανία καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών, τον τελευταίο χρόνο. Εκτιμούν ότι πρόκειται μόνο για ένα μικρό μέρος του προβλήματος, καθώς οι περισσότερες γυναίκες (και όσοι άνδρες υφίστανται αυτόν τον εξευτελισμό) νιώθουν, συνήθως, τόσο ντροπιασμένοι που δεν αντέχουν να ζητήσουν βοήθεια ή να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους, φοβούμενοι ότι θα το καταστήσει ακόμη μεγαλύτερο.

Στη Βρετανία υφίστανται νόμοι σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την τιμωρία της παρενόχλησης, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή αν κάποιος παρενοχλήσει πάνω από μία φορά την ή τον πρώην σύντροφό του. Εντούτοις, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτής της διαδικτυακής έκθεσης για εκδικητικούς σκοπούς, ούτε ιδιαίτερη πείρα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών με αποτέλεσμα συχνά το πώς θα αντιδράσουν οι αρχές να εξαρτάται καθαρά από το πόσο ευαισθητοποιημένο είναι το εκάστοτε αστυνομικό τμήμα στο πρόβλημα.

[photo_1]

Στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η μία μετά την άλλη οι πολιτείες υιοθετούν σχετική νομοθεσία υπό το βάρος του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου. Ήδη, το ζήτημα έχει αρχίσει να απασχολεί και μέλη του Κογκρέσου με αποτέλεσμα η συζήτηση ν’ ανοίξει και για την προοπτική υιοθέτηση νομοθεσίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της «εκδικητικής πορνογραφίας». Η λειτουργία τουλάχιστον τριών ιστοσελίδων αποκλειστικά αφιερωμένων στην ανάρτηση ντροπιαστικών φωτογραφιών και στοιχείων πρώην συντρόφων χωρίς καμία νομική επίπτωση, έχει αρχίσει να θορυβεί ολοένα περισσότερο κόσμο στις ΗΠΑ τόσο πολίτες αλλά όσο και σε κυβερνητικά κλιμάκια. Ολοένα περισσότεροι ειδικοί, που ασχολούνται με την υποστήριξη των θυμάτων αυτού του είδους της σεξουαλικής κακοποίησης όπως την χαρακτηρίζουν, προειδοποιούν ότι όσο εξελίσσεται η διαδικτυακή και κινητή τεχνολογία χωρίς την απαραίτητη παράλληλη παίδευση στη διαφορά ιδιωτικού και δημοσίου χώρου, και όσο θα γίνονται σκληρότερες οι εν γένει κοινωνικές συνθήκες μετατρέποντας την καθημερινότητα σε μια ανταγωνιστική ζούγκλα, τόσο περισσότερο θα αυξάνουν τα «θηρία» που θα «κατασπαράσσουν», δια της εξευτελιστικής αυτής έκθεσης στο διαδίκτυο, τους συνανθρώπους τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που εκτίθενται κατά τον τρόπο αυτό, συχνά υφίστανται σοκ αρχικά, καθώς επρόκειτο για φωτογραφίες που είχαν εμπιστευθεί σε ένα πρόσωπο που θεωρούσαν δικό τους. Στη συνέχεια, συνήθως η αντίδρασής τους έχει «κοινή πορεία». Νιώθουν ότι γίνονται ρεζίλι σε ολοένα περισσότερο κόσμο, αρχικώς ντρέπονται και συχνά φτάνουν να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για αρκετό καιρό. Υπάρχουν μάλιστα και καταγγελίες για περιπτώσεις που αναρτήθηκε εξευτελιστικό φωτογραφικό σεξουαλικό υλικό σε τέτοιες ιστοσελίδες, παρά το ότι ο χωρισμός είχε γίνει με κοινή απόφαση και οι σχέσεις των δύο πρώην συντρόφων παρέμεναν πολύ καλές.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με την αδρανοποίηση των αντανακλαστικών σχετικά με τα όρια της προσωπικής αξιοπρέπειας, με το τι σημαίνει σεβασμός προς τον πρώην σύντροφο, με την απόσταση που χωρίζει τον ιδιωτικό από το δημόσιο χώρο. Επίσης, προφανέστατα υπάρχει και ελάχιστη έως ανύπαρκτη συναίσθηση των συνεπειών της προσβολής τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και στο πολύ απτό επίπεδο του κινδύνου για τη ζωή του ατόμου που εκτίθεται κατά τον τρόπο αυτό και οι προσωπικές του πληροφορίες φτάνουν στον καθένα.

Πηγές: bbc, dailybeast

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα