Αυθεντική ή μεθοδευμένη η «κόντρα» Γερουσίας - CIA;

08:27 5/4/2014 - Πηγή: Antinews

Υπέρ του αποχαρακτηρισμού και της δημοσιοποίησης τμημάτων της έκθεσής της για το ειδικό πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA κατά την προεδρία Μπους του νεότερου ψήφισε η πλειοψηφία (11 ψήφοι υπέρ και 3 κατά) της αρμόδιας επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Στόχος της απόφασης της επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν, που προεδρεύει του σώματος, είναι να μάθει και η αμερικανική κοινή γνώμη «τα σοκαριστικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα της επιτροπής».

«Η έκθεση παρουσιάζει την κτηνωδία

με την οποία συμπεριφέρθηκαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του αμερικανικού έθνους. Αυτή η συμπεριφορά σημαδεύει ανεξίτηλα την ιστορία μας και δεν πρέπει να επιτραπεί να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Οι Αμερικανοί δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό» δήλωσε η Φάινσταϊν. Υπέρ της δημοσιοποίησης τμημάτων της έκθεσης ψήφισαν και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προσεγγίζουν σαφώς διαφορετικά το ζήτημα με τους πρώτους να εμμένουν στην άποψη ότι έστω και για διαπαιδαγωγητικούς λόγους αλλά και για να δείξουν οι ΗΠΑ ότι «είναι ένα έθνος που αναγνωρίζει τα λάθη του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του όσο και αν πονάνε» θα πρέπει να «γνωστοποιηθούν τα αίσχη» και τους δε να πιστεύουν ότι «πρόκειται για χάσιμο χρόνου».

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επί πέντε χρόνια ερευνά σειρά καταγγελιών για άσκηση βίας στο πλαίσιο του ειδικού μυστικού προγράμματος ανακρίσεων της CIA, που άρχισε μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001, και περιλαμβάνει την κράτηση και ανάκριση περισσοτέρων των 100 ατόμων. Στις αρχές Μαρτίου η Φάινσταϊν κατήγγειλε δημόσια ότι η CIA με μια σειρά από ενέργειες υπέσκαψε την έρευνα επιτροπής της Γερουσίας. Έκτοτε έχει μεσολαβήσει μια μακρά σειρά δηλώσεων και αντιδηλώσεων ανάμεσα στην Επιτροπή και στη CIA ως προς το αληθές των καταγγελιών της Επιτροπής, των στοιχείων που χρησιμοποιεί στην έκθεσή της κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προς δημοσιοποίηση θα δοθεί πιθανότατα η 500 σελίδων περίληψη της έκθεσης των 6.200, αφού πρώτα δώσει το «πράσινο φως» και ο Λευκός Οίκος. Κατά την εφημερίδα Washington Post που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές, στην έκθεση φέρεται να σημειώνεται ότι η CIA χρησιμοποιούσε «μυστικές τοποθεσίες» για να ανακρίνει τους κρατουμένους της χρησιμοποιώντας άγνωστες μέχρι τότε μεθόδους, στις οποίες περιλαμβάνονται η δια της βίας παραμονή του κρατουμένου μέσα σε παγωμένο νερό ή το, κατ’ επανάληψη, χτύπημα του κεφαλιού του στον τοίχο, ή οι εικονικοί πνιγμοί κλπ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι νέες αυτές «μέθοδοι» ανάκρισης δεν απέδωσαν κανένα ιδιαίτερα σημαντικό προβάδισμα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έναντι της τρομοκρατικής δράσης καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία.

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για το μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA έχει φέρει για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη αντίθεση τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με την αρμόδια επιβλέπουσα επιτροπή. Στην επιμονή της επιτροπής, και ιδιαίτερα της προέδρου Φάινσταϊν να κοινοποιηθούν τα συμπεράσματα και αρκετά σημεία της πολύχρονης έρευνας προφανώς παίζει ρόλο και η ιδιαίτερα θετική στάση που κρατά ως προς αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο πρόεδρος, που αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, απαγόρευσε αυτές τις πρακτικές, θεωρεί ότι το να χυθεί φως σε αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να καταλάβουν τι έγινε και θα μας οδηγήσει στο να μην υιοθετήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο μέλλον ένα τέτοιο πρόγραμμα» δήλωνε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χάιντεν, απηχώντας, όπως είναι σαφές, και τις απόψεις του Ομπάμα.

Κατά πολλούς αναλυτές, η βαθύτερη αιτία της πρωτοφανούς αυτής σύγκρουσης ανάμεσα στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και στη CIA βρίσκεται σε μια υπόγεια, πλην εξαιρετικά σφοδρή, σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών κέντρων εξουσίας στην Ουάσινγκτον. Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης, προφανής φαίνεται να είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκοί Οίκου και των μυστικών υπηρεσιών, και κυρίως των γραφειοκρατικών εκείνων μηχανισμών των μυστικών υπηρεσιών τους οποίους ο Ομπάμα και η κυβέρνησή του πιθανώς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ελέγξουν επαρκώς παρά τις αλλαγές στην ηγεσία τους. Αυτό δεν αποκλείει, βέβαια, και άλλες εκδοχές.

Πάντως, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολίαζαν ότι γίνεται «πολλή φασαρία για το τίποτε» καθώς τελικά ό,τι δει το φως της δημοσιότητας θα είναι ούτως ή άλλως ελεγμένο από τη CIA και συνεπώς δεν θα είναι και τόσο «αποκαλυπτικό» όσο ορισμένοι μπορεί να περιμένουν. Κατά την άποψη αυτή, ο όλος θόρυβος περί «αντιπαράθεσης» καλλιεργείται εντέχνως προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η αμερικανική κοινή γνώμη και τελικά δια μέσου των ελεγχόμενων δημοσιοποιήσεων, να καλυφθεί η αλήθεια και να μην υποστεί μεγάλη ζημιά η εικόνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πηγές: bbc, reuters, Washington post, le point, the nation, human rights watch

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα