Σχέδιο για έκδοση σύνταξης από το ΙΚΑ σε μία μέρα!

Σε εφαρμογή τίθεται το φιλόδοξο σχέδιο της μετατροπής του ΙΚΑ σε έναν εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό, ικανό να εκδίδει συντάξεις μέσα σε μόλις μία ημέρα καθώς και να συγκεντρώνει το σύνολο των εσόδων του μέσα από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης των εισφορών. Την ίδια στιγμή, με απόφαση του νέου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου θα μεταφερθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκαλώντας εξοικονόμηση επιπλέον 401.000

ευρώ το χρόνο (συνολικά, με τη μετεγκατάσταση και των υπηρεσιών του υπουργείου από την οδό Πειραιώς στην οδό Σταδίου το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ).

Οπως έγινε γνωστό χθες, μετά από συνεργασία της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013» του ΕΣΠΑ εντάχθηκαν μια σειρά από έργα τα οποία, με την ολοκλήρωσή τους, θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις. Τόσο τα ενταγμένα όσο και τα υπό υπαγωγή στο ΕΣΠΑ μέτρα (συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 14,7 εκατ. ευρώ), μεταξύ άλλων, στοχεύουν:

1)               στον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού είσπραξης των τρεχουσών εισφορών,

2)               στην εντατικοποίηση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής,

3)               στην μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε έναν εθνικό οργανισμό συντάξεων από το 2015 και μετά, στη βάση και των διατάξεων του «νόμου Λοβέρδου» (νόμος 3863 του 2010).

Στα ενταγμένα και στα υπό ένταξη έργα συμπεριλαμβάνονται:

- ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ),

- η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στο ΙΚΑ,

- η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ και η ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας,

- η έκδοση σύνταξης σε μία μέρα και

- η διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών, του λογισμικού και των υποδομών του ΙΚΑ για την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 Νάσος Χατζητσάκος στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα