Η καταπράσινη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Σκηνή από την ταινία "Οι ζωές των άλλων"

Μιάμιση εβδομάδα πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πασίγνωστο συνδικαλιστικό στέλεχος που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρήγγειλε σε πολύ γνωστό κατάστημα ενδυμάτων που συχνάζουν διάφοροι πολιτικοί και «κυριλάτοι»,

δύο κοστούμια. Γιατί; Διότι, μέσα στην προεκλογική ευφορία για σίγουρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος το λιγότερο που θα έπαιρνε, ήταν κάποια καρέκλα σε υπουργείο.

Ο συνδικαλιστής πάντως, δεν βγήκε χαμένος. Χάρις στην πριμοδότηση που του έδωσε ο ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κάθεται στα βουλευτικά έδρανα. Για ποιο λόγο ήταν τόσο σίγουρος ότι, εφόσον βγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αυτός θα έπαιρνε κάποια θέση, το πιθανότερο ως υφυπουργός; Γιατί του προσφέρθηκε αφειδώς τόσο μεγάλη πριμοδότηση, προκειμένου σήμερα να είναι βουλευτής; Ο χώρος, από τον οποίο προέρχεται ο συνδικαλιστής, αφορά άμεσα την οικονομία και τα μεγάλα παιχνίδια χρηματοοικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής διαπλοκής. Μάλιστα, έχει τροφοδοτήσει κατ’επανάληψη το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» των προηγούμενων δεκαετιών με πολιτικά στελέχη, ακόμα και με υπουργούς! Εκτός αυτού, αφορά μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα εστράφησαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, ο συνδικαλιστής φάνηκε πολύ χρήσιμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά έκανε η Κουμουνδούρου και έριξε «γέφυρες» προς αυτόν. Αλλά από αυτού του σημείου, μέχρι να δέσει ο «συνδικαλιστής» σκοινί-κορδόνι την υφυπουργική καρέκλα η απόσταση είναι τεράστια. Πόσο μάλλον, αφού το αντάλλαγμα που του δόθηκε ως υπόσχεση, ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο. Και το σημαντικότερο: Όλα αυτά ενισχύουν την υποψία ότι πολλοί από τους παλαιούς ΠΑΣΟΚους που εισήλθαν και συνεχίζουν να μπαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν –αν δεν το’χουν πετύχει κιόλας ορισμένοι εξ’αυτών- να επιβάλλουν τους όρους τους.

Είναι πεντακάθαρο ότι το μεγάλο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα επιβληθούν στο κόμμα της Αριστεράς αυτοί που του φέρνουν ψήφους, ή θα είναι η σημερινή ηγετική ομάδα που θα τους επιβάλλει τους όρους εισόδου τους στο κόμμα. Και ας μην ξεχνούν στην Κουμουνδούρου ότι οι ΠΑΣΟΚοι έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία από «εισοδισμό». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει ανάγκη να «πουλήσει» ακριβά τίποτε σε όσους θέλουν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να περάσουν σε αυτόν. Άλλωστε, αντικειμενικά, έχει μετατραπεί σε πολιτικό πόλο έλξης, και είτε πάνε προς τα εκεί οι ΠΑΣΟΚοι, είτε όχι, το λαϊκό ρεύμα προς το κόμμα είναι υπαρκτό και μεγάλο. Και εφόσον, με πολιτικές εξωστρέφειας, ουσιαστικές παρεμβάσεις -κοντολογίς την κατάλληλη τακτική και στρατηγική- συνεχίσει να οικοδομεί την εικόνα της δύναμης ανατροπής, αλλά και ξεπεράσματος της κρίσης, τότε είναι βέβαιον ότι, όχι μόνον τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα παγιώσει, αλλά πολύ πιθανώς θα γίνει κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι οι αριστερές ηγετικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο πρόσωπο τον Α.Τσίπρα, δεν πρέπει να επιτρέψουν στους ΠΑΣΟΚογενείς να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του κόμματος. Συγκλίσεις και ισοτιμία με τα έντιμα στοιχεία τ

Keywords
Τυχαία Θέματα