Ρουσφέτι Παπαδήμου στην ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδος

Σκανδαλώδης ανταλλαγή ομολόγων της ΕΚΤ για να αποφύγει το κούρεμα!

Από τη συνάντηση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ με τον νυν πρόεδρο Μάριο Ντράγκι στις 22 /11/2011

Διαστάσεις μείζονος σκανδάλου παίρνει πλέον  η προκλητική  εξαίρεση της ΕΚΤ (του κ. Παπαδήμου) από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για την οποία γράψαμε και χθες (http://www.antinews.gr/2012/02/25/149198/).

Να

σημειωθεί ότι σε διαδοχικά δημοσιεύματα, που έμειναν αναπάντητα από ελληνικής πλευράς, από τις 16 Φεβρουαρίου, οι Φαινάνσιαλ Ταιμς αποκάλυψαν την «χαριστική συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για την σκανδαλώδη εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει από ενδεχόμενη εφαρμογή ρήτρας συλλογικής δράσης. Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, καθώς και αμερικανοί αρθρογράφοι όπως ο γνωστός σχολιαστής της WSJ, Μαρκ Γράντ, επισημαίνουν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και ειδικότερα ενός μικρού αριθμού(περίπου 7%)που υπάγονται σήμερα στο αγγλικό δίκαιο θα προσφύγουν κατά της χώρας μας ζητώντας…εξηγήσεις γι αυτή την προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ από τον Ελληνα πρώην υπάλληλο της…

Το χρονικό του σκανδάλου

Το χρονικό του σκανδάλου ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο για το νέο ελληνικό  πακέτο βοήθειας και το PSI, όταν η  ΕΚΤ, μονομερώς και αυθαιρέτως,  αντάλλαξε τα ομόλογα της με νέα του ελληνικού δημοσίου, απαλλασσόμενη από οποιαδήποτε συμμόρφωση σε ενδεχόμενη επιβολή ρήτρας συλλογικής δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να υποστεί την παραμικρή απώλεια από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων!  Η μόνη …παραχώρηση ήταν η δέσμευσή της να δώσει, γενναιόψυχα,  λίγα…ψιλά από το ταμείο, στα κράτη μέλη, ώστε να χαμηλώσουν κατά μισή μονάδα το επιτόκιο του ελληνικού δανεισμού σε βάθος τριετίας, όπου…ποιος ζει-ποιος πεθαίνει…

Σύμφωνα με την Wall Strret Journal, η συμφωνία της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής βοήθειας στην Αθήνα για να παραμείνει στο ευρώ και της προστασίας των συμφερόντων της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, αγόρασε ελληνικά ομόλογα,  ονομαστικής αξίας  50 δισ. Ευρώ,  σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους  στην Ευρώπη.

Τα ομόλογα αποκτήθηκαν  στη δευτερογενή αγορά και η ΕΚΤ εξασφάλισε εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και το 70%! Δηλαδή,  ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ, η ΕΚΤ το απέκτησε πληρώνοντας 30 ευρώ!

Τα έσοδα από τα συγκεκριμένα ελληνικά ομόλογα θα προστεθούν στα ετήσια κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα κέρδη αυτά “ θα καταβληθούν στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, ενώ ορισμένα από τα κέρδη των κρατών ενδέχεται στη συνέχεια να δοθούν στην Αθήνα”, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη.

“ Η ΕΚΤ κατάφερε να συνεισφέρει έμμεσα στην λύση του προβλήματος…μάλλον για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της”, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα