Προϋπολογισμός δύο… όψεων για να ικανοποιήσει Eurogroup και εσωτερικό "ακροατήριο"

Ένα προσχέδιο προϋπολογισμού "δύο όψεων”, με στόχο να ικανοποιήσει δύο διαφορετικά… ακροατήρια στον πολύ σύντομο "βίο" του: το "εσωτερικό" , αλλά και αυτό των δανειστών, καταθέτει σήμερα στη βουλή η κυβέρνηση. Το Προσχέδιο επί της ουσίας κατατίθεται βάσει συνταγματικής υποχρέωσης και θα αντικατασταθεί σε 15 ημέρες από το "αίτημα" προς την Κομισιόν (για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Θα τεθεί στο μικροσκόπιο των δανειστών που το.. αναμένουν, αλλά και θα συζητηθεί στο περιθώριο της σημερινής συνόδου του Eurogroup

που λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο. Αυτό όμως που θα εξεταστεί δεν θα είναι τόσο για το θέμα των συντάξεων (σ.σ. που θα λήξει πολύ αργότερα), αλλά η… "ουσία": δηλαδή το κατά πόσο όντως επιτυγχάνονται όσα έχει δεσμευθεί να πράξει η κυβέρνηση….

Οι δύο εκδοχές του Προσχεδίου

Για πρώτη φορά σε Προσχέδιο Προϋπολογισμού θα υπάρχουν δύο εκδοχές, όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

1. Η πρώτη, θα ακολουθεί το "γράμμα" του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα ισόποσα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν το 2017 (κοινωνικό πακέτο, αύξηση ΠΔΕ κλπ), για να αποδεικνύει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται.

2. Μία δεύτερη εκδοχή θα περιλαμβάνει την πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους), μαζί με τα αντίμετρα του 2019 όπως έχουν εξαγγελθεί από τη ΔΕΘ και ενδεχομένως προσαρμόστηκαν στην πορεία μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο λόγος για μία διαπραγμάτευση η οποία ουσιαστικά βρίσκεται στο… ξεκίνημα της, με πολιτικό ορόσημο την 3η Δεκεμβρίου (σύνοδος Eurogroup) και… βλέπουμε.

Σχέδιο επί χάρτου

Δηλαδή, το τι θα γίνει με συντάξεις και αντίμετρα, δεν θα κριθεί με το σημερινό (βραχύβιο) προσχέδιο, ούτε καν με το αίτημα που θα υποβάλει η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου βάσει νέου/προσαρμοσμένου προσχεδίου (το οποίο θα περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη.

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20- 21 Νοεμβρίου (προσαρμοσμένο με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν) είναι αυτό που θα αποτελέσει την "βάση" απόφασης. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο αλλαγών, όσο αυτό θα βρίσκεται στη Βουλή, με βάση αυτά που θα προκύψουν από μία συμφωνία…

Οι δανειστές θέλουν αποδείξεις από τον Τσακαλώτο

Το προσχέδιο καταγράφει όχι μόνο την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και τη σημαντική υπέρβασή του φέτος και το 2019.

Αυτή ακριβώς η υπέρβαση θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των θεσμών. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σήμερα θα πρέπει να δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, δηλαδή ότι η κυβέρνηση μπορεί να παράγει σταθερά υπερπλεονάσματα, ούτως ώστε να ξεδιπλώσει ένα μέρος από τα αντίμετρα.

Θα πρέπει όμως να δώσει διαβεβαιώσεις στους δανειστές ότι επιτυγχάνονται έστω κάποια από τα βασικά (για αυτούς) προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ούτως ώστε να μπορεί να αποδειχθεί ότι η μη μείωση των συντάξεων είναι μία μεμονωμένη κίνηση και όχι μία γενικότερη τάση της κυβέρνησης να υπαναχωρεί από τις μνημονιακές στις δεσμεύσεις. Ειδική σημασία έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις, το εργασιακό, οι τράπεζες και το Δημόσιο.

Η τελική συμφωνία δεν θα ληφθεί από την Κομισιόν αλλά από το Eurogroup και θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να περάσει και από κρατικά Κοινοβούλια (όπως το γερμανικό), εξηγούν αρμόδιες πηγές. Θυμίζουν την επιμονή των Γερμανών βουλευτών για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο τέλος του 2018, ένα ζήτημα το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί….

Ουσιαστικά, η "μάχη" εντυπώσεων για τον τρόπο διατύπωσης του "αιτήματος" μη περικοπής των συντάξεων και της εφαρμογής αντιμέτρων στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού κάλυψε τις προηγούμενες ημέρες, με τη σκόνη που "σήκωσε", την... ουσία. Δηλαδή τον μαραθώνιο "πακέτων" με στοιχεία και επιχειρήματα που έλαβαν αλλά και που περιμένουν οι δανειστές ώστε να αποφανθούν αν θα δεχτούν ή όχι τις ελληνικές θέσεις.

Η σύνοδος του Eurogroup και η Ιταλία

Το θέμα "Ελλάδα" θα συζητηθεί ατύπως σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup, αν και η "τορπίλη" της Ιταλίας (με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό που ενέκρινε την Πέμπτη η κυβέρνηση) θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει την προσοχή των υπουργών. Και τούτο σε μία σύνοδο στην οποία τα "επίσημα" θέματα είναι ευρύτερα και συνδέονται με το μέλλον της ΕΕ εν όψει και των κρίσιμων συνόδων σε επίπεδο G20 και ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί που ακολουθούν.

Η ιταλική κυβέρνηση, παρά τις ενδιάμεσες διαβεβαιώσεις του "ευρωπαϊστή" υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, επισφράγισε τον "εκτροχιασμό" του Προϋπολογισμού της χώρας όχι μόνο για το 2019, αλλά για την προσεχή τριετία.

Οι πρώτες "βολές" από την Κομισιόν φάνηκαν διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί. Επισήμανε μεν ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά "δεν ωφελεί αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της, το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα"... Μάλιστα, έκανε σαφές ότι θεωρητικά είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων αν κριθεί ότι ο Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους κανόνες της Ε.Ε., αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ της χρήσης του μέτρου αυτού.

Το σχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας θα πρέπει να κατατεθεί (όπως και το ελληνικό, καθώς και των άλλων κρατών της Ε.Ε.) στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έναρξης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα "εκρηκτικό" κλίμα για το ελληνικό "αίτημα" μη περικοπής των συντάξεων, το οποίο ουσιαστικά θα τεθεί την ίδια ημέρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα