πΓΔΜ: Χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Έκλεισαν στις 20:00 οι κάλπες στα Σκόπια. Μισή ώρα πριν λήξει η ψηφοφορία του δημοψηφίσματος (18:30 τοπική ώρα), το 34,59% των ψηφοφόρων είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ειδικότερα, είχαν ψηφίσει 589.637 ψηφοφόροι σε σύνολο 1.806.336 εγγεγραμμένων.

Και αυτό τη στιγμή που απαιτείται συμμετοχή

τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων προκειμένου το δημοψήφισμα να χαρακτηριστεί έγκυρο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, σε καμία εκλογική περιφέρεια της πΓΔΜ η συμμετοχή δεν έχει φτάσει στο 50%.

Πρόκειται για στόχο που πολλοί αναλυτές εντός και εκτός της χώρας θεωρούν άπιαστο, καθώς μεταφράζεται σε 900 χιλιάδες ψηφοφόρους (επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων): απόλυτος αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που απέσπασαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το "Ναι".

Προσώρας οι προβλέψεις που ήθελαν την αποχή να είναι υψηλή - τόσο για πολιτικούς λόγους, από μέρους όσων επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, όσο και για πρακτικούς, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων της γείτονος έχει ακολουθήσει τον δρόμο της βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης μετανάστευσης- δείχνουν να επαληθεύονται.

Το "όριο" των 600.000 ψήφων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Nezavisen Vesnik", ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι αν το "ναι" λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.

Ζάεφ: Περιμένω τεράστια προσέλευση στο δημοψήφισμα

Περιμένω τεράστια προσέλευση στο δημοψήφισμα, ήταν πάντως το μήνυμα που θέλησε να στείλει στους Σκοπιανούς ο Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στην πόλη Στρώμνιτσα, δήλωσε σε δημοσιογράφους: "Είναι μια σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας και τις μελλοντικές γενιές. Περιμένω μια τεράστια προσέλευση για να επιβεβαιώσω τον πολυεθνικό χαρακτήρα αυτής της χώρας και την πολιτική ενότητα".

Ωστόσο, από τη μέχρι στιγμής έκβαση της συμμετοχής, οι προσδοκίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού δεν δείχνουν να εκπληρώνονται.

VMRO-DPMNE: Απόσυρσή από την συμφωνία αν δεν ξεπεραστεί το 50%

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι νωρίτερα σήμερα επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα