Το μπαλάκι στην αντιπολίτευση πετάει ο Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

"Ο λαός μίλησε για το μέλλον της χώρας” ανέφερε στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και προσέθεσε: "Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας, ώστε η "Μακεδονία" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.”.

Μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: "Αν όντως, όπως περιμένουμε όλοι, έχουμε

προφανή μεγάλη πλειοψηφία του "Ναι” ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν, τότε το μέλλον είναι σαφές. Η ψήφος των βουλευτών στη Βουλή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να επιταχύνουμε με αποφασιστικότητα και ευθύνη τις διαδικασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και για καλύτερη ζωή των πολιτών και των παιδιών μας”.

Μεταθέτοντας δε τις πιέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έθεσε ξεκάθαρο δίλημμα: "Αναμένω” είπε "από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη δημοκρατική απόφαση των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει κάτι άλλο, παρά να χρησιμοποιήσουμε το έτερο δημοκρατικό εργαλείο, που σημαίνει πρόωρες εκλογές και μάλιστα άμεσα”.

Ζάεφ σε Γαλλικό Πρακτορείο: Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας

Το "90% και πλέον" των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να "επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

"Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του "ναι", επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας" είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

"Η συμφωνία δεν περνάει"

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ o Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του κόμματος VMRO-DMPNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: "Η 'Μακεδονία' σήμερα είπε ότι η συμφωνία δεν περνάει. Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν 'Όχι' από εκείνους που ψήφισαν 'Ναι'". Και πρόσθεσε: "Αυτοί που διάλεξαν την αποχή έστειλαν το μήνυμα. Αυτό είναι η "Μακεδονία"".

Καταγγέλλει νοθεία η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το VMRO μέσω του επίσημου διεθνούς λογαριασμού του στο twitter, απευθύνει καταγγελίες σχετικά με το ότι υπήρξε νοθεία σε διάφορα εκλογικά κέντρα, τα οποία και κατονομάζει.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για τα χωριά Laskarci και Radusha, όπου επισημαίνει ότι στο δήμο Chair, η προσέλευση μέχρι τις 15:00 ήταν στο 27% και στη συνέχεια, και συγκεκριμένα μέχρι τις 18:00, έφθασε το 60%, ενώ αναφέρει και άλλα παραδείγματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του VMRO, οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο, ψήφισαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που σημαίνει μία ψήφος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Αλί Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα.

Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI.

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τζαφέρι (πρόεδρος της βουλής ΠΓΔΜ): Η φωνή της κυριαρχίας αποφασίζει για το μέλλον της χώρας

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι .

Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής "Μακεδονίας”.

Η φωνή της "κυριαρχίας" είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Δημοψήφισμα πΓΔΜ: Υπεροχή του "ναι" με 91,40%

Ποσοστό 91,40% (570.356 ψήφους) συγκεντρώνει το "ναι" στο δημοψήφισμα στα Σκόπια με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 94,65% των εκλογικών τμημάτων. Το "όχι" συγκεντρώνει ποσοστό 5,70% (35.570 ψήφους).

Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής είναι η αποχή.

Στο 34,7% το τελικό ποσοστό προσέλευσης

Στους 623.147 ανήλθαν τελικά οι ψηφοφόροι της πΓΔΜ που προσήλθαν σήμερα στο δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 34,7% των εγγεγραμμένων.

Γ.Χαν: Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών. «Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.

Πηγή: Capital.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα