Πρώτη συνάντηση Μακρόν - Πούτιν με… σκληρή στάση

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπόσχεται να κρατήσει σκληρή στάση στην πρώτη του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, ύστερα από την προεκλογική εκστρατεία στην οποία η ομάδα του κατηγόρησε ρωσικά ΜΜΕ ότι προσπαθούν να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία. Ο Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας

για την αντιμετώπιση ορισμένων διεθνών διαφορών. Παρ 'όλα αυτά, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από δυσπιστία, με το Παρίσι και τη Μόσχα να υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές στο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και να έχουν αντίθετη στάση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Έχοντας μόλις τελειώσει τις συνομιλίες με τους δυτικούς ομολόγους του σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια σύνοδο κορυφής της G7 στη Σικελία, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο στο παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι. Εν μέσω της μπαρόκ λαμπρότητας, ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει μια έκθεση για τον Ρώσο Τσάρο Πέτρο τον Μέγα στο πρώην βασιλικό παλάτι για να επιχειρήσει μια επανεκκίνηση στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις. "Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τη Ρωσία, επειδή υπάρχουν πολλά διεθνή θέματα που δεν θα επιλυθούν χωρίς έναν σκληρό διάλογο", δήλωσε ο Μακρόν. "Θα είμαι απαιτητικός στις συνδιαλλαγές μου με τη Ρωσία", δήλωσε ο 39χρονος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 το Σάββατο, όπου οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας αν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιωθεί .

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Μόσχας δεχόταν όλο και περισσότερο πίεση υπό τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο 64χρονος Πούτιν ακύρωσε την τελευταία του προγραμματισμένη επίσκεψη τον Οκτώβριο, αφού ο Ολάντ δήλωσε ότι θα τον δει μόνο για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Γαλλίας, το στρατόπεδο του Μακρόν ισχυρίστηκε ότι έγιναν ρωσικές προσπάθειες κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης, και σε ένα σημείο μάλιστα αρνήθηκε να δώσει διαπίστευση στα χρηματοδοτούμενα από το ρωσικό κράτος Sputnik και RT, τα οποία υποστήριξε ότι μετέδιδαν ρωσική προπαγάνδα και ψεύτικα νέα.

Δύο μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στις 7 Μαΐου, η ομάδα του Μακρόν δήλωσε ότι χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της εκστρατείας που είχαν κλαπεί εμφανίστηκαν online, σε μια διαρροή την οποία ένας αναλυτής της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα μπορούσε να προέρχεται από ομάδα που συνδέεται με ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μόσχα και το ίδιο το RT απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης στις εκλογές.

Ο Πούτιν προσέφερε επίσης στην ακροδεξιά αντίπαλο του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, ένα πραξικόπημα δημοσιότητας όταν της χορήγησε ακροατήριο ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, ο Πρέσβης της Ρωσίας στο Παρίσι, Αλεξάντερ Ορλόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι αυτή η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών θα είναι γεμάτη "χαμόγελα" και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας "πολύ καλής και μακράς σχέσης".

Ο Ορλόφ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1, δήλωσε ότι πίστευε ότι ο Μακρόν ήταν "πολύ πιο ευέλικτος" στο συριακό ζήτημα, αν και δεν είπε γιατί το σκέφτηκε αυτό. Ο Πούτιν θα προσκαλέσει σίγουρα τον Μακρόν να επισκεφθεί τη Μόσχα, είπε.
Ο Μακρόν κέρδισε με σημαντική διαφορά την Λεπέν, θαυμάστρια του Πούτιν, και αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος είπε σε συγχαρητήριο μήνυμα ότι ήθελε να παραμερίσουν την δυσπιστία και να συνεργαστούν.

"Έξυπνη κίνηση"

Ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Ολάντ, Ζακ Οντιμπέρ, επεσήμανε πώς ο Πούτιν αποκλείστηκε από την ομάδα G8, καθώς οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώθηκαν. Η συνάντηση σε ένα παλάτι τόσο σύντομα μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 ήταν μια έξυπνη κίνηση από τον Μακρόν. "Στον Πούτιν αρέσουν αυτά τα μεγάλα συμβολικά πράγματα, νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική πολιτική ευκαιρία, η επιλογή του τόπου είναι τέλεια", δήλωσε στην CNews TV. "Προσθέτει λίγο μεγαλοπρέπεια το να καλωσορίζει τον Πούτιν στις Βερσαλλίες".

Η έκθεση των Βερσαλλιών τιμά την επίσκεψη του Μέγα Πέτρου στη Γαλλία πριν από 300 χρόνια, γνωστού για τα ευρωπαϊκά του γούστα. Ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα την Παρασκευή ότι η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία "να αποκτήσουν καλύτερα συναισθήματα μεταξύ τους" και ότι το Κρεμλίνο αναμένει μια "ειλικρινή συζήτηση" για τη Συρία. Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, η Γαλλία υποστηρίζει τις ανταρτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία ανέλαβε επίσης μια σκληρή γραμμή σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και ακύρωσε μια σύμβαση προμήθειας πολεμικών πλοίων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μακρόν υποστήριξε εκτεταμένες κυρώσεις εάν δεν υπήρξε πρόοδος με τη Μόσχα, στο να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μετά την εκλογή του, ο Μακρόν φαίνεται να έχει μετριάσει τη ρητορική, αν και σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες εξακολουθούν να έχουν "αποκλίνουσες θέσεις" κατά την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα