Το FBI είχε προειδοποιήσει την ΜΙ5 από τον Ιανουάριο για τον Αμπεντί

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 προειδοποιήθηκε από την αντίστοιχη αμερικανική ότι ο Σαλμάν Αμπεντί σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, τρεις μήνες προτού ανατιναχθεί σε μια συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Οι πράκτορες του FBI υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερώσει τους Βρετανούς αξιωματούχους ότι ο 22χρονος ήταν μέλος σε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Αφρική, που είχε έδρα στη βορειοδυτική Αγγλία, και σχεδίαζε επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες,

ο Αμπεντί μπήκε σε λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών των ΗΠΑ το 2016, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούσαν τρομοκρατικές ομάδες που λειτουργούσαν στη Λιβύη.

"Στις αρχές του 2017 το FBI είπε στην MI5 ότι ο Αμπεντί ανήκε σε βρετανική τρομοκρατική συμμορία με έδρα το Μάντσεστερ, η οποία αναζητούσε πολιτικό στόχο σε αυτή τη χώρα", ανέφερε μια πηγή ασφάλειας στην κυριακάτικη Mail. "Οι πληροφορίες προήλθαν από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του από αμερικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι είχαν διερευνήσει τον Αμπεντί από τα μέσα του 2016 και από πληροφορίες που είχαν ανακαλυφθεί στη Λιβύη, όπου η οικογένειά του συνδέθηκε με τρομοκρατικές ομάδες.
"Μετά από αυτή την ανατροπή των ΗΠΑ, ο Αμπεντί και άλλα μέλη της συμμορίας εξετάστηκαν από την MI5. Σκεφτήκαμε τότε ότι ο Αμπεντί σχεδίαζε να δολοφονήσει έναν πολιτικό. Αλλά τίποτα δεν προέκυψε από την έρευνα αυτή και, τραγικά, κατέληξε να χτυπήσει πολλούς στόχους".

Η MI5 αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι ενώ γνώριζε για τον Αμπεντί κατάφερε να ξεφύγει και να εκτελέσει την επίθεση που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά 64. Σε απάντηση, αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι διεξάγουν 500 επιτόπιες έρευνες που αφορούν 3000 άτομα. Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής συλλάβει 14 άτομα για ύποπτες τρομοκρατικές πράξεις σε συνδυασμό με την επίθεση στο Μάντσεστερ, δύο από τους οποίους απελευθερώθηκαν από τότε. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι κρατούν "ένα μεγάλο μέρος του δικτύου" που συμμετείχε στο σχεδιασμό της επίθεσης. Η τελευταία επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο Μος Σάιντ, ένα προάστιο του Μάντσεστερ - κοντά στο κουρείο που έχει ο ξάδερφος του Αμπεντί, τον οποίο οι αστυνομικοί είχαν ψάξει στο παρελθόν.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα