Πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων

Μέτρα που θα προκαλέσουν σημαντικές ανατροπές στο ισχύον σήμερα καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας εξετάσθηκαν χθες από την επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που συζητήθηκαν προβλέπουν την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης 20% επί των ενοικίων, την ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών και την αναπροσαρμογή

των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έτσι ώστε να προσεγγίσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών!

Υπό συζήτηση

Αναλυτικά, τα μέτρα που συζητήθηκαν χθες και συμφωνήθηκε να εξεταστούν με προοπτική να ενταχθούν στο νέο φορολογικό σύστημα προβλέπουν:

1 Την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα προκαλέσει αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και πάσης φύσεως μισθώματα. Αν τελικά αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα μέσω της επιβολής αυτοτελούς φόρου 20%, σημαίνει ότι τα εισοδήματα αυτά θα πάψουν να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και θα φορολογούνται με το συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ!

Οι αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις όσων ιδιοκτητών ακινήτων εισπράττουν μισθώματα και έχουν συνολικά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερες εάν ταυτόχρονα με την αυτοτελή φορολόγηση των μισθωμάτων, περικοπούν ακόμη περισσότερο τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και αυξηθούν οι χαμηλοί συντελεστές φόρου, όπως ζητά το ΔΝΤ στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του.

2 Την ενοποίηση των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Συζητήθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέθηκε υπόψη το γεγονός ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων κι ότι μόνο από το Ειδικό Τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ τα έσοδα φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο! Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε είτε ο νέος φόρος να διαρθρωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδα που θα αποφέρει να ισούνται τουλάχιστον με το άθροισμα των εσόδων από τον ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος, δηλαδή να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο, είτε -εάν δεν είναι δυνατή μια τόσο μεγάλη απόδοση εσόδων από ένα μόνο φόρο– τα σημαντικού ύψους έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του Ειδικού Τέλους να διασφαλιστούν από άλλα φορολογικά μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα σημάνει τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ, καθώς και την επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτε

Keywords
Τυχαία Θέματα