Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις - αυστηρότερη η εποπτεία στην Ελλάδα

Αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι το απόγευμα θα ληφθεί η απόφαση του ESM.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι προφανώς η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη λόγω του ύψους των δανείων

και της ελάφρυνσης του χρέους.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. "Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα", ανέφερε.

"Η δέσμευση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Είναι τα παραπάνω πεδία προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές", σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι "η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα".

"Οι μεταρρυθμίσεις πολιτικά είναι παντού σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές", τόνισε. "Όμως η αξιοπιστία έναντι των αγορών και εφόσον θέλει ένα κράτος να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη απαιτεί δημοσιονομική σύνεση", πρόσθεσε.

"Φτάνουμε στην γραμμή τερματισμού πράγματι ήταν ένας μαραθώνιος", σημείωσε.

Τα ερωτήματα που απομένουν, είπε, είναι τι χρειάζεται για να κλείσει το πρόγραμμα και για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μετά και να είναι βιώσιμη η πρόσβαση στις αγορές.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα όλες τις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους

Στρέφοντας την προσοχή του στο χρέος, ο κ Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για "ενδεχόμενη περαιτέρω ελάφρυνση", επισημαίνοντας ότι τo Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα "για κάποια επιπλέον μέτρα στο χρέος".

"Ακόμη και χωρίς ελαφρύνσεις στο χρέος η τελευταία πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το 2059... Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία διεξοδική ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι το περιβάλλον προφανώς αβέβαιο όταν εξετάζεις τόσο μακρινούς ορίζοντες. Γι αυτόν τον λόγο είχε ειπωθεί ήδη από το 2016 ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Εφόσον θα παραστεί ανάγκη θα συνδράμει και πάλι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα σήμερα", ανέφερε αφήνοντας ένα παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Δημοσιονομικός χώρος

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχουν "πολλά παραδείγματα χωρών που τα πλεονάσματα τους είναι συμβατά με λογικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

"Βεβαίως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν βοηθούν", είπε, "αλλά πιστεύω ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές".

Ταμειακά διαθέσιμα

Η τελική και ουσιαστική εκταμίευση είναι αυτή της 4ης αξιολόγησης, εξήγησε. Τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για τα ταμειακά διαθέσιμα και θα καλύψουν διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τους 12 μήνες αναγκών της Ελλάδας. Αυτό θα καθησυχάσει τους επενδυτές.

Έξοδος από το πρόγραμμα

Κάποια σημαντικά βήματα θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά τις επόμενες ημέρες για τα προαπαιτούμενα.

Σημείωσε τέλος ότι οι προκλήσεις παραμένουν και μίλησε ειδικά για το τραπεζικό σύστημα και για την προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Για τις τράπεζες αναφέρθηκε σε σημαντική πρόοδο. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ακόμη και αν πιαστούν οι στόχοι θα είναι στο 35% των μεικτών δανείων, είπε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα