ΝΔ: Η πρόταση μομφής που σφίγγει τον κλοιό σε Τσίπρα-Καμμένο

Σε ρυθμούς έντονων εσωτερικών ρίχτερ κινείται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στον απόηχο της συμφωνίας κυβέρνησης Τσίπρα-πΓΔΜ για το ονοματολογικό της γείτονος. Τη στιγμή που οι αντιδράσεις πληθαίνουν, ηΝέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να εξαπολύσει τον επόμενο κύκλο της γενικευμένης επίθεσής της κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων,

Πάνου Καμμένου και του κυβερνητικού της οικοσυστήματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την ολοκλήρωση μίας διευρυμένης εικόνας συσκέψεων, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ακόμα κίνηση-ματ, με στόχο την αποδόμηση της συγκυβέρνησης.

Πιστός στην εκπεφρασμένη εδώ και δύο εικοσιτετράωρα θέση του ότι "προτεραιότητά του είναι να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρνει στην πρώτη γραμμή το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο του. Αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, θέτοντας ευθέως ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει αυτή τη συμφωνία με τα Σκόπια, από τη στιγμή που ο εταίρος του, Πάνος Καμμένος, έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι της. Μία πρόταση που θα κατατεθεί είτε σήμερα το απόγευμα (μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο) είτε αύριο το πρωί (στην ενημέρωση της Βουλής από τον κ. Τσίπρα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις προθέσεις του από νωρίς χθες το πρωί. Όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση, έτσι ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή (σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή την περιβάλει με την εμπιστοσύνη της.

"Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς και τον ελληνικό λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μία διακρατική συμφωνία με τη γείτονα. Μία συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική. Όχι μόνο, γιατί βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που για εμάς είναι μία εθνική υποχώρηση, αλλά και για ένα λόγο ακόμα. Ο κ. Τσίπρας δε διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη συνταγματική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μία πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δε θα μπορεί να αλλάξει", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο σύντομο διάλογο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Μία αποστροφή, που ήρθε για να καταδείξει εμφατικά τις ξεκάθαρες προθέσεις της "γαλάζιας" παράταξης απέναντι σε μία συμφωνία "κακή" που "έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών".

Η συγκέντρωση των υπογραφών, προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ξεκίνησε από νωρίς χθες το μεσημέρι. Την πρόταση θα υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο ερώτημα "γιατί η κίνηση δεν έλαβε χώρα χθες" πηγές της οδού Πειραιώς σχολίαζαν ότι αυτές τις ώρες ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο που (με ευθύνη των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου) είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. Ένα ζήτημα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης οριστικής και ταυτόχρονα γενναίας λύσης που, όπως τόνισε, δε θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο, αλλά να επιτευχθεί στο επικείμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

"Η συμφωνία είναι κακή και ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να την υπογράψει", σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη. Παράλληλα, επεσήμανε πως η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στον πυρήνα του αλυτρωτισμού να λέγονται "Μακεδόνες" και συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κυβερνάται με πλειοψηφίες αλά καρτ. "Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό…Και θα έρθουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκ των οποίων ουδείς σήμερα λαμβάνει το λόγο, να τοποθετηθούν, ένας - ένας, συντεταγμένα και να μας πουν εάν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει αυτή την υπογραφή. Και θα δούμε τότε τι εννοεί ο καθένας. Πολύ σύντομα όλα αυτά...", είπε, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βορίδης.

Με τον προβληματισμό στην οδό Πειραιώς να πυκνώνει, μετά και την ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας, στο οποίο αποτυπώνονται πολλαπλές…μαύρες τρύπες, κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από την κατάθεση της πρότασης μομφής, είναι να καταδείξει σε πλήρη διάσταση αυτό που οι "γαλάζιοι" έχουν βαφτίσει ως…απόλυτο δέσιμο με την καρέκλα για τους δύο εταίρους. Πώς μεταφράζεται αυτό στην παρούσα συγκυρία; Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που διαφωνούν κάθετα με το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, μιλώντας ακόμα και για "μεγαλειώδη και ιστορική ήττα" (έτσι την αποκάλεσε ο Δημήτρης Καμμένος) θα περιβάλουν με την εμπιστοσύνη τους το κυβερνητικό οικοδόμημα, λίγες ώρες πριν το ορόσημο της υπογραφής της από τον πρωθυπουργό.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα