Πώς το Ισλαμικό Κράτος χτίζει τον κρατικό μηχανισμό του

Ένα εσωτερικό εγχειρίδιο του Ισλαμικού Κράτους που διέρρευσε δείχνει πώς η τρομοκρατική οργάνωση έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, με κυβερνητικές υπηρεσίες, θησαυροφυλάκιο και ένα οικονομικό πρόγραμμα για αυτάρκεια. Το έγγραφο των 24 σελίδων που αποκαλύπτει ο Guardian, καθορίζει το σχέδιο για τη δημιουργία διεθνών σχέσεων, μίας πλήρους επιχείρησης προπαγάνδας και τον συγκεντρωτικό έλεγχο για το πετρέλαιο,

το αέριο και άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Το εγχειρίδιο, το οποίο έχει γραφεί πέρυσι και έχει τίτλο "Αρχές στη διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους" αναλύει τις πηγές έμπνευσης του Isis και τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να γίνει η πιο πλούσια τζιχαντιστική οργάνωση των τελευταίων 50 ετών. Όπως φαίνεται από έγγραφα τα οποία εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα, η τρομοκρατική οργάνωση ασχολείται ιδιαίτερα με καθημερινά ζητήματα όπως η Υγεία, η Παιδεία, το εμπόριο, οι επικοινωνίες και οι θέσεις εργασίας.

Ενώ τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη εντείνουν τους βομβαρδισμούς σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αποδεικνύεται πως η οργάνωση είναι ήδη κάτι παραπάνω από το σύνολο των μαχητών του, σημειώνει ο Guardian. Το έγγραφο, γραμμένο ως θεμελιώδες κείμενο για την εκπαίδευση των «στελεχών διοίκησης» τους μήνες έπειτα από τη διακήρυξη ενός χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία, από τον ηγέτη του ISIS Αμπου Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι- στις 28 Ιουνίου 2014- σκιαγραφεί πώς να οργανωθούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση, τους φυσικούς πόρους, τη βιομηχανία, τις διεθνείς σχέσεις, τις δημόσιες σχέσεις και τα στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τις "οδηγίες", οι βετεράνοι θα πρέπει να κάνουν ένα δεκαπενθήμερο «επαναληπτικό μάθημα» κάθε χρόνο, για να λάβουν οδηγίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις «στην τέχνη της χρήσης των όπλων, τον στρατιωτικό σχεδιασμό και τις στρατιωτικές τεχνολογίες». Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι θα τους δίνεται «λεπτομερής σχολιασμός των τεχνολογιών του εχθρού» όπως και το πώς οι στρατιώτες του κράτους μπορούν να επωφεληθούν από αυτές.

Το εγχειρίδιο πολιτειακής οργάνωσης συνιστά ακόμη τη δημιουργία ενός τμήματος διαχείρισης των στρατοπέδων, μία περίπλοκη ρύθμιση που- όπως περιγράφεται- ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, την εποχή που σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, το έγγραφο αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το ISIS είχε πάντα την πρόθεση να εκπαιδεύσει παιδιά στην τέχνη του πολέμου. Όπως αναφέρει, πρόθεση ήταν από την αρχή να εκπαιδεύονται τα παιδιά "στη χρήση ελαφρών όπλων" και "όσα ξεχώριζαν θα επιλέγονταν για να αναλάβουν αποστολές, μεταξύ άλλων περιπολίες και φύλαξη σημείων ελέγχου".

Το κείμενο τονίζει και την ανάγκη να πετύχει το ISIS μία ενιαία κουλτούρα, που περιλαμβάνει ξένους και ντόπιους, όπως και την ανάγκη να επιτευχθεί η επάρκεια με τη δημιουργία ανεξάρτητων «εργοστασίων για τον τοπικό στρατό και την παραγωγή τροφίμων» όπως και «απομονωμένων ζωνών ασφαλείας», για την εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε περιοχής.

Το έγγραφο προήλθε από έναν επιχειρηματία που συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του ακαδημαϊκού ερευνητή Αϊμέν αλ-Ταμίμι, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να δημιουργήσει την πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή εγγράφων του ISIS που είναι διαθέσιμα. Για λόγους ασφαλείας, η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει περισσότερα για τον επιχειρηματία, αλλά πρόκειται για άνθρωπο που έχει διαρρεύσει σχεδόν 30 έγγραφα, μεταξύ των οποίων και μία οικονομική κατάσταση μίας εκ των μεγαλύτερων επαρχιών του ISIS.

Ο Ταμίμι υποστηρίζει ότι από τα έγγραφα που έχει στα χέρια του προκύπτει πως το Ισλαμικό Κράτος έχει ως κεντρικό στόχο την δημιουργία ενός αξιόπιστου κράτους, βασισμένου στην φονταμελιστική θεολογία. "Το Isis έχει ένα σχέδιο διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει απλά και δεν θέλει την ατέρμονη μάχη". Αυτό είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, επισημαίνει ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, επικεφαλής των στρατιωτικών μονάδων που κατέστρεψαν τον προκάτοχο του Ισλαμικού Κράτους, το ISI, στο Ιράκ από το 2006 έως το 2008. "Αν η Δύση αντιμετωπίσει το ISIS ως μία στερεότυπη ομάδα ψυχοπαθών δολοφόνων, ρισκάρουμε δραματικά να το υποτιμήσουμε", τονίζει.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα