Πώς να κλέψετε ένα υποβρύχιο

Θέλατε πάντα να κλέψετε ένα υποβρύχιο και μάλιστα ένα βυθισμένο σοβιετικό μοντέλο, φορτωμένο με πυρηνικές κεφαλές, αλλά απλά δεν ξέρατε πώς να το κάνετε; Καλά, δεν είστε οι μόνοι. Όταν ένα σοβιετικό υποβρύχιο Golf II που μετέφερε πυρηνικές κεφαλές τεσσάρων μεγατόνων και ένα πλήρωμα 70 ατόμων βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1968, το Σοβιετικό Ναυτικό απέτυχε να εντοπίσει το σκάφος, παρά τους αρκετούς μήνες αναζήτησης. Τότε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θέλοντας να μάθει διαβαθμισμένες

πληροφορίες από το υποβρύχιο, ξεκίνησε τη δική της έρευνα. Αλλά για να καλύψει τα ίχνη της, η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιουζ, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA. Σε αυτό το σημείο, η ιστορία του χαμένου υποβρυχίου αρχίζει να μοιάζει με υπόθεση από ταινία Τζέιμς Μποντ. Στην πραγματικότητα, η ιστορία ενέπνευσε μια ταινία 007, το «The Spy Who Loved Me» (1977), σύμφωνα με την Houston Chronicle.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA από την ψυχροπολεμική εποχή δίνουν με λεπτομέρειες την ιστορία. Στη μυστική αναζήτηση και την απόπειρα διάσωσης δόθηκε η κωδική ονομασία «Project AZORIAN». Όταν οι Σοβιετικοί εγκατέλειψαν την προσπάθεια αναζήτησης τους, ο στρατός των ΗΠΑ βρήκε το βυθισμένο υποβρύχιο στον πυθμένα του ωκεανού, περισσότερο από 5 χιλιόμετρα κάτω από τα κύματα, σε μια απομακρυσμένη περιοχή περίπου 2.300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαβάης. Αλλά πώς να ανελκύσουν το υποβρύχιο; Μετά από εκτενή έρευνα, μηχανικοί και επιστήμονες της CIA αποφάσισαν να χτίσουν μία τεράστια μηχανική δαγκάνα, που έδεσαν σε ένα γιγαντιαίο πλοίο. Η δαγκάνα σχεδιάστηκε για να βυθιστεί στον ωκεανό, να γραπώσει το πυρηνικό υποβρύχιο και να το φέρει στην επιφάνεια. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο περίεργη: μόλις έπιανε και ανύψωνε το υποβρύχιο, θα το παραλάμβανε μια μαμούθ φορτηγίδα με πτυσσόμενη οροφή, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να είναι υποβρύχια, έτσι ώστε μπορέσει να κρατήσει το υποβρύχιο κάτω από τα κύματα και να μην το δουν οι κατάσκοποι του εχθρού. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα με το Project AZORIAN: Δεν είναι εύκολο να κρύψεις μια τεράστια επιχείρηση ανέλκυσης και οι εμφανείς προσπάθειες διάσωσης στην περιοχή θα δημιουργούσαν υποψίες στους Σοβιετικούς, οι οποίοι είχαν προφανές συμφέρον για τη διατήρηση των πυρηνικών μυστικών τους που είχαν θαφτεί σε έναν υγρό τάφο.

Ο Χιουζ στη διάσωση

Και σε αυτό το σημείο έρχεται ο Χάουαρτν Χιουζ: οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τον εκκεντρικό επιχειρηματία και μηχανικό για την προσπάθειά τους να απομακρύνουν τυχόν υποψίες ότι η κυβέρνηση είχε εμπλακεί. Όπως εξηγείται στο υπόμνημα του 1974, στον υπουργό Χένρι Κίσινγκερ: «Ο κ. Χιουζ... αναγνωρίζεται ως ένας πρωτοποριακός επιχειρηματίας με ένα εύρος επιχειρηματικών συμφερόντων. Έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, λειτουργεί συνήθως με μυστικότητα και οι προσωπικές εκκεντρικότητές του είναι τέτοιες, ώστε οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και οι εικασίες σχετικά με τις δραστηριότητές του συχνά ξεπερνούν την αλήθεια και φτάνουν στα όρια της φαντασίας». Σίγουρα, το τέχνασμα λειτούργησε. Οι συνεχείς αναφορές των ειδήσεων σχετικά με το πλοίο, που ονομάστηκαν «Hughes Glomar Explorer» (HGE), ήταν ενθουσιώδεις και η επιχείρηση παρουσιάστηκε ως μια προσπάθεια εξόρυξης σε βαθιά ύδατα. «Η προσπάθεια γίνεται για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο βάθος» έγραψε ο Economist. Και το 1974, το HGE πέτυχε την ανέλκυση ενός μεγάλου μέρους του σοβιετικού υποβρυχίου, αλλά το υπόλοιπο μέρος διαλύθηκε, όταν ο γιγαντιαίος γάντζος απέτυχε να λειτουργήσει έτσι όπως είχε προγραμματιστεί.

Τα νέα διέρρευσαν

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για το Project AZORIAN όταν άρχισαν οι φήμες για το τι συμβαίνει στην περιοχή του Ειρηνικού και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με το έργο - και τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Τέλος, το 1975, οι Los Angeles Times και άλλα μεγάλα Μέσα δημοσίευσαν ιστορίες σχετικά με την επιχείρηση, έπειτα από μια διάρρηξη σε θυγατρική του Χιουζ στο Λος Άντζελες, όπου εκλάπησαν διάφορα κουτιά διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που περιγράφουν την διάσωση.

Ο Κίσινγκερ σύντομα συνέστησε να παρατήσουν την επιχείρηση: «Είναι πλέον σαφές ότι οι Σοβιετικοί δεν έχουν καμία πρόθεση να μας επιτρέψουν να διεξάγουμε μια δεύτερη αποστολή, χωρίς παρεμβολές», έγραψε σε σημείωμα προς τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. «Ένα Σοβιετικό ποντοπόρο ρυμουλκό βρίσκεται στην περιοχή-στόχο από τις 28 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι οι Σοβιετικοί προτίθενται να συνεχίσουν να παρακολουθούν τον χώρο εκεί».

Τελικά, μετά από αρκετά χρόνια και 800 εκατομμύρια δολάρια, το Project AZORIAN εγκαταλείφθηκε. Το HGE πωλήθηκε σε εταιρεία γεωτρήσεων και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το σοβιετικό υποβρύχιο βρίσκεται ακόμα στον ήσυχο βυθό του ωκεανού.

http://www.livescience.com/45011-cia-howard-hughes-soviet-submarine.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα