Άκυρο το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης- Έκτακτη Σύνοδο θα ζητήσει ο Τσίπρας

22:13 26/4/2016 - Πηγή: iPop

Δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ήταν η ανακοίνωση μέσω Twitter του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ακύρωση του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Θεσμούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση, αφού γίνει συζήτηση για το έκτακτο προληπτικό πακέτο μέτρων και αργότερα θ’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος.

lang="en" dir="ltr">No additional #eurogroup on #Greece this Thursday, more time needed. Meeting on first review, contingency package and debt at later stage

— Michel Reijns (@MichelReijns) April 26, 2016

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές πληροφορίες ο Αλέξης Τσιπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής απο τον κ.Τουσκ, με τον οποίο αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά τη Μεγαλη Τετάρτη.

Η νέα εξέλιξη αποδεικνύει ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ναυάγησε, καθώς Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν τα βρήκαν σχετικά με το πακέτο των 3,6 δις ευρώ, διότι οι δανειστές δεν φαίνεται πως αποδέχονται την πρόταση της Κυβέρνησης για «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών».

Οι δανειστές εμμένουν στην πρόταση για προληπτικά μέτρα και δεν πείθονται από την εν λόγω αντιπρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος νωρίτερα από τη συνάντηση με τους Θεσμούς είχε δηλώσει: «Μιλήσαμε για τον μηχανισμό δέσμευσης (για τα μέτρα των 3,6 δισ.), μας άκουσαν, άλλα ζήτησαν ένα timeout για να κάνουν δικές τους συσκέψεις. Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι.».

Όπως όλα δείχνουν με τα νέα δεδομένα, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί εκ νέου μετά το Πάσχα.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εξηγούσε σχετικά με τη διαφωνία Ευρωπαίων Θεσμών και ΔΝΤ ότι το Ταμειο παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018.

Την ίδια στιγμή ανησυχίες έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, ο οποίος εκτίμησε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει το πολύ μέχρι αρχές Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος τόνισε: «Ήταν δύσκολος ο δρόμος μέχρι τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας ακόμα και τα αποθέματα των συνταξιοδοτικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους εάν χρειαστεί», τόνισε ο αξιωματούχος».

Η θέση της Κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων:

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση προτείνει σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους να λαμβάνει έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2017 και την Άνοιξη του 2018, μετά την επίσημη ανακοίνωση δηλαδή τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς από την Eurostat.

Αξίζει να τονιστεί ότι στόχος για το 2017 είναι 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα και 3,5% το 2018.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δέσμευση ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από δαπάνες (μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις κτλ) και δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από τα έσοδα, δηλαδή μέσω νέων φόρων.

Photo: SOOC

The post Άκυρο το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης- Έκτακτη Σύνοδο θα ζητήσει ο Τσίπρας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > iPop
Οριστικό, Άκυρο, Eurogroup, Μεγάλης Πέμπτης,oristiko, akyro, Eurogroup, megalis pebtis